За врачките, гледачките и за вредата от окултизма

Драги читатели на електронен портал Всемирното православие,

С радост ви съобщаваме, че след светлите християнски празници Рождество Христово и Свето Богоявление, обявяваме началото на  нова рубрика под название  "За врачките, гледачките и за вредата от окултизма". Създаването и е продиктувано от високият интерес към съществуващата на сайта рубрика “Окултизъм”, която за 2 години е била посетена от над 7 000 читатели.

Както повечето наши читатели знаят, неотдавна в българско общество бе поставен въпросът за опасността от участието на съвременния човек във всякакви чужди на християнската вяра окултни практики и ритуали. В тази връзка бихме желали да предложим на своята аудитория нови четива, които да осветлят от различни страни  душегубната същност на подобни занимания, чиято единствена цел е да отклони християнина от спасителния път, който е възможен единствено в името на нашия свят Бог Иисус Христос.

Новата рубрика се води с духовната подкрепа на йеромонах Висарион - брат и втори епитроп на Славянобългарския манастир "Св. Вмчк. Георги Зограф" - Света Гора - Атон.

 

2Q== За врачките, гледачките и за вредата от окултизмаВ последно време думата Хелоуин предизвиква интерес сред младите ни ученици и сред нашето младо поколение. Тази дума създава вихър от емоции, чувства, преживявания. Но какво значи тя?

Името "Хелоуин" произлиза от средновековен английски език. Хелоуин е разночетене на "All Hollow's Eve" с който римокатолиците обозначават нощта към техния празник на Всички светии - 31 октомври срещу 1-ви ноември.

2 За врачките, гледачките и за вредата от окултизма9k= За врачките, гледачките и за вредата от окултизмаvalentina_drumeva За врачките, гледачките и за вредата от окултизмаЧовекът е със слаба физическа и духовна природа. При трудни моменти изпитва страх и търси лекарства срещу това неприятно чувство. Най-страшната заблуда при такива случаи е леенето на куршум за страх.

Попитах децата и се оказа, че повечето от тях били водени от бабите и майките си да им се лее куршум. Едно дете се уплашило от куче, друго паднало и се ударило лошо, трето се стряскало на сън.

vladika_ioanikii_p За врачките, гледачките и за вредата от окултизмаОбични в Христа чеда на Богударуваната ни Сливенска епархия,

Във връзка с ежегодно провеждащите се мероприятия в с. Българи, община Царево, известни катонестинарство“, свързани с празника на светите равноапостолни Константин и Елена, изпълняваме своя архипастирски дълг за просвещаване и утвърждаване на всички наши епархиоти в чистото изповедание на светата и спасителна православна вяра.

946300184_946300184 За врачките, гледачките и за вредата от окултизмаСв. Николай Велимирович (1880 – 1956)
Из "Мисионерски писма"

Писмо 117 – До Станимир И., отговор на въпроса, действително ли вторник е нещастен ден.

И Вашият отец, казвате, е смятал вторник за нещастен ден, а ето сега и Вие. Мисля, че Вие грешите спрямо св. Йоан Кръстител, смятайки неговия ден за нещастен. Обаче денят на Вашата Кръстна слава се пада именно на празника на свети Йоан. (Всеки род в Сърбия има собствен „храмов празник“, който се нарича Кръстна слава. Тя е посветена на светеца защитник, който семейството наследява от своите предци по мъжка линия. 

96581.p За врачките, гледачките и за вредата от окултизмаСветият праведен Йоан Кронщадски пише в дневника си за 1858 година:

„Какво е сънят и как той подкрепя силите на човека? Сънят е затваряне на душата или концентриране само в тялото. Душата е жизненото начало на тялото, но през деня тя се разсейва по безброй много предмети и върху нея действат много обекти от чувствения и мисления свят.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре