ierom.%20Visarion Всемирното Православие - РАЗГОВОР ЗА ОКУЛТИЗМА С ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН ЗОГРАФСКИ

При пълна зала премина срещата на младите християни, обединени около сайта „Православна младеж”, и други интересуващи се от темата с йеромонах Висарион от българския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф” на Света Гора – Атон, автор на книгите за Петър Дънов и Ванга като пророци и предтечи на антихриста.  Тя се състоя на 4 май в Енорийския център на братството „Св. Горазд” към храм „Св. Седмочисленици” в София.

Йеромонах Висарион се спря на най-важните моменти от научния му труд, показващ окултната страна на дъновизма и преклонението пред петричката врачка. Авторът подчерта, че притегателната сила на окултизма се обяснява с това, че той предлага „бързи” резултати. Вместо трудния път на самопознание, покаяние, подготовка за изповед и причастие - път към нравствено усъвършенстване, предлаган от Православната Църква, забързаният съвременен човек търси с някакви магически действия да разреши моментните си проблеми. Този лесен път обаче води надолу, директно към ада. При медитацията например се оголваме от всички защити, които Бог ни е дал – разум, воля – и оставаме уязвими за нечисти влияния. Нашата защита срещу „откровенията” е смирението – показателно е, че то не е било отличителна черта нито на П. Дънов, нито на Ванга. В християнството целта е обожението чрез Божиите тайнства, обличане в Божията благодат, просвещаваща човека. Това, че някой е добър човек, само по себе си не е достатъчно, спасява ни вярата и Божията благодат, която ни се дава даром („ Защото по благодат сте спасени чрез вярата; и това не е от вас - Божий дар е” - Еф., 2:8).

От залата споменаха за съществуването на документи за връзката на дъновизма с масонството, с което се обяснява силата му по времето, когато българите са били с много по-чувствително православно съзнание отколкото днес, както и за проникването му в царския дворец чрез тайния съветник Лулчев.

Направи се предложение книгите на йеромонах Висарион, защитени като магистърска теза в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, да се издадат под формата на достъпни за широката публика брошури. Г-жа Десислава Шаркова предаде на автора ръкописа на преведената от нея книга на игумен N „Православна ли беше Ванга?”, която излизаше на части в сайта „Православна младеж” към столични храм „Св. София – Премъдрост Божия”. Според друго предложение е назряло времето да се издаде книга за църковните суеверия, според едно от които, например, на Разпети Петък трябва да се „мине под масата” в седем църкви (!?).

В началото и в края на срещата присъстващите изпяха пасхалния тропар: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта разруши и на тия, които са в гробовете, живот подари”.

P.S. В средата на м. март „Всемирното Православие” отрази подробно представянето на двете части от двутомника „П. Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста”: „С какво е опасно лъжеучението на Петър Дънов” и „Ванга – магьосница, а не светица” (виж тук и тук).

 

ierom. Visarion_2.JPG - 64.70 Kb

 

ierom. Visarion_1.JPG - 66.57 Kb