eikona Всемирното Православие - СВ. ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ: „МАГЬОСНИЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ И РАЗЛИЧНИ „СВЕТИНИ”Преподобни Паисий Светогорец (1924 - 1994)

  -   Отче, какво означава „баячи”?

        - Магьосници. Използват Давидовите псалми, имена на светии и т. н., като прибавят и призовавания на бесовете. Когато ние четем Псалтира, призоваваме Божията помощ и получаваме божествена благодат. А те по начина, по който използват Псалтира, всъщност хулят Бога, отхвърлят Божията благодат и затова бесовете се подчиняват на желанията им.

РаРазказаха ми за едно момче, което отишло при магьосник, за да успее в нещо. Той му прочел малко от Псалтира и момчето успяло в това, което желаело. Но след известно време, горкото, започнало да гасне и да се топи. Какво бил направил магьосникът? Държал в ръката си някакви сухи плодове и започнал да чете над момчето петдесети псалом. Когато стигнал до стиха „жертва Богу” (50:19), хвърлил плодовете, принасяйки жертва на демоните, за да изпълнят желанието му. Така хулел Бога с Псалтира.

-        - Отче, някои занимаващи се с магия използват кръст, икони …

-         - Да, знам. От това човек може да разбере каква измама се крие зад това, което правят! Така се подлъгват и горките хора. Виждат, че магьосникът използва свещи, икони и т.н., и му се доверяват. Един човек ми разказа, че в родния му град някаква туркиня поставя икона на Света Богородица върху голям камък и казва: „Камъкът помага на хората!” Не света Богородица, а камъкът! Християните се подмамват, защото виждат иконата и някои, които имат проблеми със здравето, отиват там с мисълта, че ще получат помощ, а след това дяволът вършее между тях. Защото, когато туркинята казва, че камъкът, а не света Богородица, помага на хората, чрез това се дава място на дявола, защото се оказва пренебрежително отношение към Божията Майка. Божията благодат се оттегля и започва беснуването. И християните тичат да се излекуват от камъка (и от дангалака)! И в края на краищата стават още по-зле, защото каква помощ можеш да получиш от дявола? Ако имаха малко разум, щяха да си помислят: „Туркиня, мюсюлманка каква работа може да има с иконата на света Богородица?” Дори и тя да казваше, че света Богородица помага, след като е мюсюлманка, каква връзка има със света Богородица? А колко повече, когато казва, че камъкът помага! Казах на едного да уведомят тамошната Митрополия и да вземат мерки да бъде предпазен народът.

-         - Отче, хората ни искат светинки[1].

-         - Като ви искат светинки, по-добре им давайте кръстчета. Недейте да правите светинки, защото сега и магьосниците ги правят. Слагат отвън по някоя иконичка или кръст, а вътре – различни магьоснически предмети. Хората виждат иконата или кръста и се подмамват. Преди няколко дни ми донесоха „филахто” от някакъв турчин Ибраим, на което имаше извезан кръст. Знам и за един безбожник, който свива хартиени икони на тръбичка и вътре слага косми, парчета дърво, пирончета, мъниста и др.[2] Когато Църквата го изобличи, той декларира, че е медиум, защото на медиумите в нашата страна е предоставена свобода. И сега прави, каквото си иска. Казах на едного, който беше пострадал от този безбожник: „Отиди да се изповядаш, защото си подложен на бесовски въздействия след общуването си с медиума”. Отиде, изповяда се, а след това дойде и ми каза: „Изповядах се, но не чувствам никаква разлика”. Попитах го дали случайно не носи у себе си нещо от медиума. „Да, казва, имам една малка кутийка, подобна на малко Евангелие.” Взех я, отворих я и намерих вътре сгънати малки иконички. Разгънах ги и вътре в тях намерих различни мъниста, косми, парченца дърво! Взех всичко това от него и човекът се освободи. Виждаш ли колко изкусен е дяволът!

   Хората носят такива талисмани, уж за да им помагат, но се мъчат още повече. Трябва да ги изгорят и да закопаят някъде пепелта, или пък да ги хвърлят в морето, а след това да се изповядат. Само така могат да се освободят. В килията ми веднъж дойде един младеж, който имаше много проблеми и се измъчваше телесно и душевно повече от четири години. Живееше греховен живот и в последно време се беше затворил у дома си, като не искаше да вижда никакъв човек. Двама негови приятели, които често идваха на Света Гора, с голям труд го убедили да дойде заедно с тях, имайки за цел да го доведат в килията ми. От Уранополи до Дафни всеки път, когато корабът спирал на пристанището на някой от манастирите, младежът се строполясвал на земята. Приятелите му заедно с отците, които били на кораба се мъчели да го свестят, казвайки молитвата.

След много трудности накрая стигнаха до килията ми. Горкият ми откри сърцето си и ми разказа живота си. Видях, че е измъчван от някакво бесовско въздействие. Казах му да отиде и да се изповяда при един духовник, да изпълни това, което той му каже, и след това ще се оправи. Наистина отиде и се изповяда. Когато се качили на кораба, за да се връщат обратно, той споделил с приятелите си, че духовникът му казал да хвърли в морето талисмана, даден му от негов познат, който той носи на себе си, обаче това му било невъзможно. Колкото и приятелите му да го молели да стане и да го хвърли, той стоял неподвижен като статуя. Не можел да стане от седалката си. Тогава те го хванали и с голям труд го извели на палубата. С тяхна помощ младежът успял да свали талисмана и да го пусне в морето (нямал сили да го хвърли). Незабавно почувствал, че ръцете му се освобождават и измъченото му тяло придобило сила. От радост започнал да скача по кораба, пълен с жизнени сили, и да опитва силата на ръцете си върху железата и стените на кораба.

                                                                              

Из поученията на св. Паисий Светогорец: „Тъмните сили на мрака: магията“ ; рубрика „Гласът на светите отци“, изд. Ловчанска света митрополия, 2016 г., с благословението на на Ловчанския митрополит Гавриил.


[1] На гръцки „филахта”, т. е. „нещо, което пази”. Това са различни платчета, памучета и т. н., докоснати до св. мощи или по друг начин осветени.

[2] Шестдесет и първият канон на VI Вселенски събор определя шестгодишна епитимия за онези, които правят предпазващи талисмани, а ако не се разкаят, да бъдат отлъчени. Канонът има предвид магьосниците, които правят талисмани, в които слагат различни символи и предмети, върху които предварително са призовали бесовско въздействие чрез магьоснически действия и призовавания на бесовете (Бел. изд.).

Икона: stoxos.gr