Източник: Църковен Вестник

Автор: Александър Мен 

br6-mariaegipetska Всемирното Православие - Божието благоволение върху св. Мария Египетска

 Св. Мария Египетска променила живота си и останала в Светата Земя, за да изкупи своите грехове. Но неволно възниква въпросът: защо точно тази жена била избрана от Господа чрез такова удивително знамение - невидима сила я възпряла да прекрачи прага на Гроба Господен. 

 

Там влизали тълпи от хора, сред които навярно имало и много по-големи грешници от бедната египетска блудница. Защо Бог точно нея избрал?

Защото тази млада, паднала, нещастна жена имала прекрасна душа. Господ я избрал и извършил с нея знамение, за да пробуди съвестта й. Тя дошла да се поклони на Гроба Господен в простотата на сърцето си, което, струва ни се, било опорочено, но всъщност в дълбочината си било чисто. Тя дошла без да иска нищо, без да моли Бога за каквото и да било, а просто да се поклони и да постои пред Голгота. Вероятно повечето от останалите идвали да измолят - кой здраве, кой богатство, кой успех или нещо за децата си.

А тя нищо друго не пожелала, освен да се доближи до Господа. Когато това не й било позволено, Мария била сломена. Но днес ние разбираме, че тя била избрана, помилвана, удостоена със славата на Царството Божие.