phMaxim Всемирното Православие - СЛОВО на Негово Светейшество Българския патриарх Максим към българския народ на прага на Новата 2011 година   На 1 януари, Нова година, когато Православната ни църква чества Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики, Василовден, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната света Василиева литургия бе отслужена от Техни Преосвещенства: Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Знеполски епископ Йоан и Браницки епископ Григорий - викарии на Софийския митрополит, Маркианополски епископ Константин, предстоятели на столични храмове и храмовото духовенство. Светейшият патриарх Максим взе молитвено участие в богослужението.

 

След светата Литургия по традиция бе отслужен молебен, в който Негово Светейшество измоли от Бога Неговото благословение над българския народ, за да се радваме на мирна, благоденствена и честита 2011 г., да ни предпази от всяко зло и ни даде да преуспяваме във всяко добро начинание.

 

В края на молебена светейшият Български патриарх Максим произнесе следното слово:

„Слава на Тебе, Боже, Благодетелю наш, във вечни векове!”

Възлюбени братя и сестри,

Още една година се вписа в страниците на миналото.

За нас Нова година е раздел между станалото и бъдещето. Тя е хоризонтът на старото и новото време.

Нашите новолетия са понятие за по-целесъобразно осмисляне на предоставеното ни от Бога време. Те са относителна граница в живота на човека, която му дава възможност по-лесно да прецени извършеното и по-мъдро да провери своите планове за бъдещето.

През изминалата година родната ни Църква продължи с успех своята душеспасителна мисия, положи старания за добри постижения в нейната вътрешна дейност и за православно единство.

През месец септември в София се проведе Национално литийно шествие под наслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”, с искане за законодателни промени с цел възстановяване на конфесионалното обучение по Религия в задължителната подготовка на децата и учениците в България.

Ние преминахме през вратата на Новолетието и сме в пределите му, събрани в Божия дом да благодарим на Всеподателя Бога за изпратените ни от Него благодеяния и Го помолим да прости всички наши волни и неволни прегрешения, извършени от нас през изминалата година, да помолим Господ, Който управлява времената и годините, да благослови с благодатта Си новата година.

Знаем, че „молитвата, произлизаща от вярата” (Иак. 5:15) е силна, но знаем също, че „вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва” (Иак. 2:17). Затова даденото ни от Бога време трябва да ценим.

Времето бързо отминава: „Слънце изгрява, и слънце залязва и бърза към мястото си, дето изгрява” (Екл. 1:5). Ние участваме в мярката на времето: „Защото тук нямаме постоянен град, но бъдещия търсим” (Евр. 13:14), оня град: „който има основи и чийто художник и строител е Бог” (Евр. 11:10). Онова, което побеждава времената, е стремежът ни към вечен и блажен живот. Затова трябва да употребяваме мъдро начертанията си в бъдното. Не човек е създаден за времето, а времето е създадено за човека. Псалмопевецът се моли: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце” (Пс. 89:12), а апостолът ни съветва: „Гледайте, колко внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри, като скъпите времето, защото дните са лукави” (Еф. 15:16) и още: „Защото се яви Божията благодат, спасителна за всички човеци, като ни учи да отхвърлим нечестието и светските похоти, да живеем целомъдрено, праведно и благочестиво в сегашния век” (Тим. 2:11-12). Да предоставим себе си на Божия благ Дух, Който да ни „води в земята на правдата” (Пс. 142). Спасителят определя добродетелите на човеците като светлина. „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела, и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:16).

Да се стремим да вървим по пътя, осеян от добродетели, огрян от светлина, по който се стига в покоите на неизменната радост и мир в безпределния, блажен и вечен живот, съгласно с вероизповеданието ни: „Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век”.

Честита Нова 2011 година!

Всесърдечно поздравявам духовните ни чеда в Родината и извън пределите й с Новата 2011 година и моля Бога да ни дарува здраве, духовни сили, благопреуспяване на светата ни Църква, благоденствие на Родината, мир на земята и благоволение между човеците!

† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ