sv_haralampij Всемирното Православие - П А Р А К Л И С  на свети свещеномъченик Харалампий  (10 февруари)

 

 

   Тропар, глас 4: Като непоколебим стълб на Христовата Църква и като светещ светилник във вселената си се открил, свети свещеномъчениче Харалампие. Просиял си в света със страданията си и си разрушил идолската тъмнина. Затова, блажени, моли с дръзновение да се спасят нашите души!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   1.1. Открил си се като непоколебим стълб на Църквата и като незагасващ светилник във вселената, победоносни Харалампие, възсиял си по-ярко от слънцето и прогонил идолската тъмнина. Славни мъчениче, моли Христа Бога да ни дари велика милост!

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Свети Харалампие, като Христов войник ти си блеснал с делата на благочестието и си угасил измамата на безчестната слава. Посрамил си беззаконните пълчища и си бил победоносец над злото. Всеблажени мъчениче славни, моли Христа Бога да ни дари с голямата си милост!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: Превелико чудо! Как ти, Дево Майко Божия, си носила в обятията Онзи, Който държи в ръката Си всичко и си кърмила с мляко Твореца на природата и Подателя на храната. Всечиста Богородице, моли Го да ни дари великата Си милост!

 

К А Н О Н

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   2.1. Обхождайки възторжено мислените небесни селения заедно с ангелите и просветен с незалязваща светлина, избави ни, свети Харалампие мъдри с твоите молитви от греховни страсти, за да те възпяваме!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   2.2. Спомнянето на твоята светла памет блести като слънчеви лъчи и просвещава тези, които те почитат наистина с пресветла радост, всехвални Харалампие!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   2.3. Капки от твоята кръв потопиха морето на неверието. Ти си бил река на благочестие, с което напояваш постоянно Христовата Църква! 

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Срещу мене настъпиха бури от грехове и вълни от противни помисли и пристъпи на страстите. Но чрез твоята всесилна молитва, Богородице Дево, спаси ни!

 
Е К Т Е Н И Я 

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   3.1. Невъзможно е да се изкажат чудесата, които си извършил приживе, като си следвал Бога, чудни великомъчениче Харалампие.

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   3.2. Кръвта, изтекла от твоето тяло, угаси пламъка на нечестието и огъня на злото, а ти издейства от Бога поток на небесна сладост!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   3.3. Като си възкресил мъртвия юноша, открил си се като гонител на демоните и си зачудил множество народ, когото си привел към Христа чрез страдалческата си кръв, откъсвайки го от ръцете на сатаната!

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Елате Вие, вярващите християни, да възпеем с вяра Господния мъченик и да увенчаем всечестната му глава с духовни песни, за да намерим прошка на греховете си!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: Всесвета Богородице, ти си родила Всесветия Бог на светиите и с това си станала храм на светостта и вярата, чрез която дойде Христос, за да спаси човечеството! 

Е В А Н Г Е Л И Е 

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на свещеномъченик Харалампий, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога  и во веки веков. Амин!  По молитвите на Света Богородица, милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме, Боже, по великата си милост и по многото си щедрости изглади беззаконията ми!: Мъчениколюбци, дойдете да почетем боговенчания полк на явилия се в светлина мъченик, пострадал за Христа -свещеномъченика Харалампий, и като спомним духом свещената му памет да кажем: Освободи благочестивите люде от погубващите препънки и избави ни от всяко зло обстоятелство!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   4.1. Нито огънят, нито мечът, нито смъртта, нито гонението, ни скърбите, ни гладът, нито бедите, нито каквито и мъки да са приложили над тебе, не можаха да те откъснат от любовта към Твореца, чудни великомъчениче!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   4.2. Твоята памет възсия, свети Харалампие, и дари на света пълна и божествена светлина, прогони страстите и просвети всички. Като я празнуваме, ние получаваме очистване на прегрешенията чрез  твоите молитви!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Смущава ме бурята на страстите и ме потапя вълнението на страстите, Всенепорочна, която си родила Христа Кормчията. Подай ми ръка за помощ и ме спаси ти, единствена защитнице на тези, които с вяра те облажават!

 

П А Р А К Л И С

на свети Харалампий във време на болести и нещастия 

   Тропар, глас 4: Нека сега се притечем пред свети Харалампиевия образ и му се поклоним, като с наболели сърца му кажем: Побързай и избави ни от сегашните нужди. Побързай и отстрани пагубната гибел чрез твоите молитви, страдалче пред Христа, та всички ние винаги да те облажаваме!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   1.1. Като гледаме сега, че мор е нападнал твоите раби и знанието и лекарствата на лекарите не помагат, обръщаме се към тебе с топла вяра, свещеномъчениче Харалампие, запази нас, бедстващите, под твоя покров!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   1.2. Като втори Аарон застана сред мъртвите и живите, задръж настъпващата сегашна смърт. Като принесеш като кадиво твоите молитви, утоли Господния гняв!

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Ти виждаш страшното унищожение на злите човекоубийци, свещеномъчениче Господен, славни Харалампие, смили се и побързай да умилостивиш Бога, Който по същество е щедър, но сега е разгневен на нас!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: Време на злини, време на гняв постигна нас, окаяните, защото мор ни жъне като по жътва, Майко Божия, Дево Марийо, дойди, побързай скоро, умилостиви твоя Син към нас, съгрешилите без мярка!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   2.1. С живоносното дихание от твоите молитви, свети Харалампие, прогони тлеещия мор във въздуха, от който дишащите на земята бързо вдишват заразата на смъртта!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   2.2. Както сърпът жъне класовете при жътва, така смъртта покосява хората. Мъчениче Харалампие, пресечи силата му и избави от смърт тези, които пристъпват сега към тебе!

   Слава на Отца и Сина и Светаия Дух: Уви, прекъснахме всякаква дружба и си забранихме всяко общуване един с друг от страх пред унищожаващата смърт. Ти прочее премахни този мор и ни съедини отново чрез молитвите си!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин! Владичице, погледни света, виж злините на хората, изкупени с честната кръв на твоя Син и Го умилостиви, като обичаща Майка, избави ни от унищожаващата смърт!

Припев:  Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Свещеномъчениче Харалампие, спаси ни от бедата на погубващата смърт нас, които притичваме под твоя топъл и свят покров!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Погледни, всевъзпявана Богородице, с милосърдие на моето люто телесно страдание и излекувай болестите на моята душа! 

Е К Т Е Н И Я  

Още се молим на Господа Бога и на пречистата Му Майка и светия свещеномъченик и чудотворец Харалампий да избави Своите раби от всяка скръб, нужда и от всякакви телесни и душевни болести, от всякаква смъртоносна рана и да им прости всяко волно и неволно прегрешение...

   Тропар, глас 4: Ние, окаяните сме окръжени от много злини, отвсякъде заградени от страха пред смъртта, лишени от насъщното. Молим те, свети страдалче, помилвай нас, бедстващите! 

Е В А Н Г Е Л И Е  /Мат. 24: 4 - 13/  

 Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на свещеномъченик Харалампий, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: По молитвите на Света Богородица, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме Боже, по великата си милост и по многото си щедрости изглади беззаконието ми: Ние знаем, че ти, свети Харалампие, си предостоен светител и Господен мъченик със старческа мъдрост и почит. Със светата си глава вършиш чудеса и прогонваш унищожаващата смърт, затова всички ние, твоите раби, се притичваме под твоята закрила. Виж, всеблажени, нашата скръб и заличи и премахни скоро бедата на всегубителя!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   3.1. Свети Харалампие, щом твоята благодат ни осени и призовем твоето честно име с топла вяра, смъртоносната болест се прогонва. Затова и сега тази твоя благодат да я отмахне от нас, които призоваваме твоето име!

   Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

   3.2. Погледни към нас, великомъчениче, и бъди милостив, защото люто пострадахме. Ето този мор направи мнозина сега да се скитат като бездомни и изгнаници. Защото смъртта е по домовете, смъртта е по кръстопътищата, и в градовете и в селата - навсякъде смърт!

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Някога Давид видя ангел, който убиваше хиляди, и го умилостиви с чувствена жертва. А ти, великомъчениче, като виждаш, че смърт поразява хиляди вярващи християни, с твоите молитви като мислена жертва умилостиви Бога!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: Майко Божия, чуй сега плача и риданието на твоите раби над мъртъвците. Защото техните трупове често остават непогребани и уви, птици и зверове ги ядат. Прочее, спаси ги от тази беда! 

М О Л И Т В А

към свети Харалампий 

   О, всесветий и велики свещеномъчениче Харалампие, доблестен и непобедим Христов воине, преизряден угодниче Господен, горещ наш застъпниче и навсякъде в скърбите наш бърз помощниче! Помогни на мене, грешния и недостоен Божи раб (името) в сегашния живот и измоли от Господа Бога да ми дари прошка на всички съгрешения, колкото съгреших още от младини през целия си живот с дела, думи, с мисъл и с всички мои чувства. И при излизането на моята душа помогни на мене окаяния, измоли от Господа Бога, Създателя на цялата природа, да ме избави от въздушните митарства и от вечната мъка. Запази и закриляй всички христоименити люде, които славят и почитат твоите досточтими страдания. Огради и всяка християнска страна и запази с твоите свети молитви от световни смутове, от земетръс, от нападение на чуждородци и от междуособни борби, от глад, наводнение, огън, меч, и от всяка ненадейна смърт, според както сам в живота си се молил на Бога и си рекъл:" Господи, ако ти е угодно, моля Ти се, дай слава на Твоето име, и където бъдат положени моите мощи, там да не бъде глад, мор, заразителен въздух, който погубва плодовете, на да бъде най-вече по онези места мир, телесно здраве, душевно спасение и всяко добро". А сега като имаш преголямо дръзновение пред Него и като предстоиш пред престола Господен, помоли се и за непотребните Божии раби (имената), които са в греховна тъмнина и ни избави от Божия гняв и от вечното наказание. И така, чрез твоето ходатайство и помощ Христос Бог по своето милосърдие и благодат да ми даде да поживея в този век тих и безгрешен живот и да ме избави от лявото стоене, като ме удостои да застана отдясно при всички светии. Амин!