01.01_sv_trifon Всемирното Православие - П А Р А К Л И С  на свети мъченик Трифон  (1 февруари)

   Тропар, глас 4: Твоят мъченик, Господи Трифон, при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец, защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали и съкруши на демоните безсилната дързост: с неговите молитви спаси нашите души!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   1.1. Наистина наслаждавайки се на небето на божествените сладости като непобедим страдалец, чрез твоите молитви, свети Трифоне, избави душите ни от смущенията на страстите!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   1.2. Възприел Божествените слова, изпълнил си ги на дело, преславни Трифоне, обикнал си светинята и си заживял целомъдрено!

  Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

 

   1.3. Славни мъчениче, бил си наистина пастир, който храни душата с мъдрост, обръща душите на заблудените и ги води към Бога!

  Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Всенепорочна Дево, ти просвещаваш със светлината  на мисълта, защото си родила Божията светлина - Христа. Премахни нашия греховен мрак!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   2.1. Славни мъчениче Христов, облечен със сила свише, ти си претърпял силата на горделивия!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   2.2. Макар и в плът, ти си изобличил измамата на безплътния враг и си проповядвал въплътения Бог Слово!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   2.3. Само с идването си ти прогонваш сатанинските духове, които бягат от благодатта на Духа Светаго!

  Припев: Пресветая Богородице, моли Бога за нас!

   Богородичен: Пречиста Майко Божия, имайки те за помощница, не ще се посрамим, а чрез застъпничеството ти за живота ни ние се спасяваме!

Е К Т Е Н И Я

   Седален: Блажени мъчениче, чрез страданията на тялото ти наистина си приел от Бога Божествена и нетленна храна, като си получил от Бога венеца на безсмъртието, затова източваш реки от изцерения за тези, които с любов пристъпват под твоя покров!

Е В А Н Г Е Л И Е

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на светия мъченик Трифон, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: По молитвите на Света Богородица, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме, Боже, по великата Си милост, моля ти се, чуй и ме помилвай!: Всеславни мъчениче, с твърдата си вяра в Светата Троица ти си унищожил многобожието, верен на Христа, победил чрез него мъчителите, получил си венец на мъченик и дарби да лекуваш болести!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   3.1. Свети мъчениче, разкрил си измамата на лъжливите идоли и си обикнал единствено Христовия образ, за да Му се покланяш и молиш!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   3.2. Славни мъчениче, проумял благодатта на нашия Бог, пострадал си заради Него!

   Припев: Свети мъчениче Трифоне, моли Бога за нас!

   3.3. Страдалче Трифоне, озарен от Божията благодат, ти си пострадал доброволно заради Христа!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Твоето зачатие, Богородице, е неизказано и раждането ти - непостижимо, защото си останала чиста Приснодева!

М О Л И Т В А 

Бог избра тебе, свети мъчениче Трифоне, като закрилник и молител при телесните и духовни нужди на човеците. В обикновените занимания ти намери благодат в Господа, Който те удостои с дар на чудотворство. Чрез постоянна молитва и пост ти прогонваш всички сатанински сили. Мъченичеството ти - жестоките страдания ти осигуриха нетленен венец. Ти сега предстоиш пред престола на Бога и се молиш за всеки, който призовава твоето име с вяра и просба за закрила. Ние сега със съкрушени сърца ти се молим: помогни на Божиите раби (имената). Те са в телесна и душевна нужда. Прогони от нас всякакво сатанинско действие  и вредни мисли. Обедини християните в едно свято единство - Православната Църква. Нека всички станем едно и получим от Христа Господа соковете на Неговата небесна благодат, както пръчките се хранят от корена на лозата. С Божие благословение да имаме изобилни земни плодове (от лозята, нивите и градините). Да се запазят невредими от насекоми, повреди, градушки, бездъждие или многодъждие. Та като имаме изобилно от земните неща, да насочим вниманието си към небесните блага, които се печелят с труд и старание и се придобиват с подражание живота на светиите на земята. С Божия милост да се удостоим и в отвъдния живот да сме отдясно заедно с всички светии и с тебе, свети мъчениче Трифоне, да славим Бога. Амин!