t_5117335 Всемирното Православие - МОЛЕБЕН КАНОН НА СВЕТИЯ НОВОМЪЧЕНИК РАЙКО-ЙОАН БЪЛГАРСКИ (ШУМЕНСКИ) (14.05.1802 Г.)Псалом 142

 

656cb9_1c8737975b904b12b9c3a28ecb637481~mv2 Всемирното Православие - МОЛЕБЕН КАНОН НА СВЕТИЯ НОВОМЪЧЕНИК РАЙКО-ЙОАН БЪЛГАРСКИ (ШУМЕНСКИ) (14.05.1802 Г.)Глас 4: Бог е Господ и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне (4 пъти).

Тропар, глас 4: На Райко-Йоан – мъченика Христов, за молитва събрани в свещения храм, пред светия му лик, да възпеем с любов: Проси, мъчениче, мир за света, лек за душевните рани. Съжител на ангели и мъченици, заслушай се в нашия зов!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух и сега и всякога, и во веков. Амин!: За миг, Богородице, ние, недостойните няма да спрем да пеем за твоята сила. Застъпница наша си ти! Кой друг ще ни пази? Ние носим греховното бреме. Откликваш, когато изпаднем в беда или скръб ни гнети!

 

Псалом 50

 

Канон, глас 8

Песен 1

 

Ирмос: Израилските полкове минаха сухи морето, а в него египетски конници се потопиха за миг. Видели всещедрата милост небесна, така проявена, запяха прослава, с молитва сърдечна, на Бога велик!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

В град Шумен, в години на тежки неволи, на гнет агарянски, изгрял си ти, Райко-Йоане, с лъчите сияйни на ярка звезда. В мрак робски, там с подвиг предивен на свят мъченик християнски, за вяра и род, в летописа оставил си светла звезда!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Тих юноша, с нрав благороден, пленявал си близки, далечни, прекрасен не само по външност и с ангелско светло лице. Моли се на Бога и ние да копнеем за дарове вечни, които цъфтят и ухаят пленителни в чисто сърце!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Живял и се трудил с човешко достойнство, скромно и честно, а сам си до тънкост владял занаят на изкусен златар. Внуши ни без корист и ние да не търсим печалбите лесни, които убиват духа и които ти сам си презрял!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

Достигнал си в младост сърце благородно и ум благодатен, моли се на Бога, прославен в три неразделни лица, да ни утвърди, недостойните, в нрав за добро непоклатен и тъй да Го славим в живота си с радостни чисти сърца!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!:

Избрана от промисъл Божи била си. Предизобразено бе в древност, Пречиста. Разлистил се жезълът на Аарон. Да се въплъти в тебе Словото с вяра прие ти смирено. Застъпница, Дево, бъди ни! Ние просим с молитвен поклон!

 

Песен 3

 

Ирмос: С тебе, Христе – неразделен с Отца, не с богатство тленно се хвалим, нито с мъдрост и сила, защото по-свят няма от Тебе, по-човеколюбив!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Лукавият с хитрост поиска да грабне душата ти чиста. Разпали безсрамно в една агарянка греховния плам. Тя сляпа била за твоята любов към Христа поривиста: Моли се да станем, в условности земни, на праведност храм.

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Библейския Йосиф ние знаем. На него си ти подражавал. Пред нова египтянка похот греховна отхвърлил си с чест. Уловката хитра разбрал, като воин смел си се сражавал. И нас укрепи всред борбите, че шества порокът до днес.

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Порочна любов се превръща в омраза тъй бързо и лесно. Едва ли не ти в похитителство бил си така обвинен. Пази от коварство сърцата ни, сам обвиняван безчестно, ти който си бил тъй високо по дух над греха извисен!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: На този метежен живот си преплувал, страдалче, морето. На вечното тихо пристанище стигнал си светлия бряг. Моли се да имаме ревност по Бога, когато сърцето напада нещадно със страсти греховни лукавият враг!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Закрила за нас си, Пресвята, кога сме в беди и печали. Побързай, че козните демонски хитро измамват ни тук. Ходатай пред твоя Син, Дево, по-силен от тебе кой е друг!

 

Тропари:

 

Избави ни, Райко-Йоане пречестни, нас всички, които прибягваме с вяра при тебе, кога ни настигнат бедите.

Възпявана Майко, склони благосклонно сърце, погледни на нашата немощ, духа извисявай до връх висини.

 

Седален, глас 8:

 

Боговдъхновен мъчениче, светилник ти стана на Шумен. С лъчите на пламенна вяра срази агарянския мрак. За вярата родна измина страдалчески пътя си земен и в блясък показа, чрез подвига смел, православния зрак!

 

Песен 4

 

Ирмос: Божественият Иисус на престола свят на Божеството, Прославян от ангели, дойде на облак ефирен при нас – Пречистата Майка, приел на човешката плът естеството. Спасени чрез Него, ние пеем Му: слава, Христе, всеки час!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Сам Бог-Сърцеведецът, знаейки твоята пламенна вяра, допусна за свята прослава да бъдеш изведен на съд. На родна отеческа вяра горял си като свещ пред олтара. Дари ни от твоята пламенност в стръмния път!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Мъчител неверен, от див фанатизъм поведен, отсъдил да бъдеш потурчен или пък да бъдеш след мъки убит. Не знаел, че тъй агарянската вяра на присмех осъдил. Не можал да види той чистия пламък в сърцето ти скрит!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Съблазните леки отхвърлил си в младост. По-твърд и от камък показа се, Райко-Йоане, готов да умреш за Христа. Достигна Небето за Правата вяра сърдечният пламък. О, ние сме тъй често подвластни на преходна тук красота!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Христа изповядал си за истински Бог- Изкупител. На свят изповедник поел си с търпение скръбния път. Спечелил си вечност с привременни мъки и станал се жител на Царството небесно – там, дето сияе светликът на Бога – Отвъд!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Царица небесна си ти, превъзхождаш небесните сили. На райските святи обители, Дево, невехнещ си цвят. И земната Църква с икони прекрасни си ти украсила. Да мислим, помагай ни, с чисти сърца за Небесния град!

 

Песен 5

 

Ирмос: Христе, нечестивите няма да видят лъчите на Твоята слава, но ние, Човеколюбиви, ранили ще пеем безспир. От песни прекрасни на Теб ще изплитаме светла прослава. Сияние Си на Отеческата слава, дарувай ни мир.

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

„Христов съм и християнин докрай ще остана по вяра!” – на всички въпроси безстрашно повтарял си само това. По възраст млад, с мъдрост на старец, на подвиг нарамил товара, моли пред зловерие ние да не скланяме лесно глава!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Последвали мъки. Мъчителят страшен не знаел пощада. До кръв изранен, ти безмилостно бит си бил първия ден. О, дивно търпение! Бог от небето ти пращал прохлада. Накрая за мишци обесен, високо си бил окачен!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

С изтръгнати нокти, пребит са те хвърлили в мрачна тъмница. Закани и ласки! Не знае се какво са те мъчили там. Подкрепян от ангели, твоят дух праведен волно като птица готов бил да литне към Бога, на зъл агарянин за срам!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Мъчител немее пред великата тайна на Троица животворяща, пречисто прославяна в Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий. За Нея ти страда с душата за истина свята горяща. Пази от заблуди! В нас нека с делата ни Тя се свети!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Бъди тишина за духа ни, когато развихрят се бури и светлите мисли да сринат се силят свирепи вълни. Пресвята, издигай ни мощно към светли духовни лазури. Не е сътворен той за земни окови, а за висини!

 

Песен 6

 

Ирмос: Понесъл товара на грях беззаконен, вдън морската бездна аз паднах. Житейската буря без жал потопи ме така. Отчаян, в униние тежко, за висшите пориви чезна. Но, о Милостиви, за помощ небесна подай ми ръка!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Изведен на третия ден, непреклонен ти пак си останал. Отново обесен за мишци, Христовите мъки така си търпял. С безумната злоба мъчителят смешен пред тебе е станал. В безсилие жалко, в нозете ти сложил разпален мангал!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Топяло се тялото тленно, духът разцъфтявал прекрасен. „Христов съм!”- навред се разнасял победният глас. Тъй можем ли ние, кога ни заплашва мъчител ужасен? Укрепвай ни в немощ. Пред Бога Всевишни моли се за нас!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Пак хитрости нови. С коварство при тебе са лекар довели с цел да отречеш Православната вяра – най-тежкия грях. И той уверявал, че вижда тези рани почти оздравели. Ние колко сме слаби, светецо, пред болки телесни от страх!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Отхвърлил си с чест фанатичната мохамеданска заблуда, пленен вседушевно от блясъка чист на Христовия Кръст. Затуй мъченическа слава на теб по заслуга се пада. Към вечно блаженство небесно си тръгнал по пътя най-къс!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Ти стълба си, свързала с връзки духовни земята с Небето и свръхестеството родила си Бога-Спасителя наш. Кога застрашава ни тежко падение, бди над сърцето. Бъди ни опора, скала непоклатна, най-верният страж!

 

Тропари:

 

Избавяй ни, Райко-Йоане пречестни, нас всички, които прибягваме с вяра при тебе, когато ни настигнат бедите.

Възпявана Майко, склони благосклонно сърце, погледни на нашата немощ, духа извисявай до връх висини!

 

Кондак:

 

С нетленен венец увенча те Христос, мъчениче преславен. Облече те в слава небесна, на ангели стана ти равен.

 

Прокимен, глас 4: Дивен е Бог чрез Своите светии, Бог Израилев!

 

Свето Евангелие от Лука:

 

Рече Господ на учениците Си: пазете се от човеците, защото те ще турят ръце на вас и ще ви изгонят, като ви предават в синагоги и тъмници и ви водят при царе и управници, заради Моето име; а това ще бъде вам за свидетелство. И тъй, турете си на сърце да не обмислянте отрано що да отговаряте, понеже аз ще ви дам уста и премъдрост, на която не ще могат противоречи, нито противостоят всички ваши противници. Ще бъдете предадени тъй също и от родители и от братя, и от роднини и от приятели, и някои от вас ще умъртвят; и ще бъдете мразени от всички, заради Моето име; но и косъм от главата ви няма да загине; с търпението си спасявайте душите си!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: С молитвите на свети Райко-Йоан, Христе Милостиви, очиствай душите ни, паднали често в безброй грехове!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: С молитвите на Богородица Дева, Христе Милостиви, очиствай душите ни, паднали често в безброй грехове!

Помилвай ме, Боже, по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми!

Стихира, глас 8: Ние никога няма да спрем да пеем за теб, мъчениче, че земните тленни блага ти си сметнал за пепел и дим. Проля си кръвта, Бог с порфира небесна духа ти облече. И в сонм мъченически те причисли, о, страдалче непоколебим!

 

Песен 7

 

Ирмос: Преславен Си, Господи! Ти си изтребил халдейците люти. Спасил Си от огъня Твоите Авраамови верни момци.

Въздаваш по правда. Затуй ние Ти пеем да бъдем чути – възторжен химн: Благословен си Ти, Боже на нашите Отци.

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Но, о, безчовечие! Ремъци рязал мъчител от твоята кожа. Със сол осолявал, опалвал кървящите рани със свещ.

С мъчителен огън опалвал месото ти живо след ножа, по-страшен на трите еврейски момци от горящата пещ!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Що друго е нужно да бъде с венец увенчана душата? Главата ти честна отсекли, монахът свидетел го знае. Отлитнал духът ти свят на велик мъченик в Небесата,

Когато изгрявал в робията век деветнадесети, през май!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Разказва монах Никифор в житие мъченическо славно. За дивните твои безброй чудеса той изпраща ни вест. Два века от подвига чуден във времето тъй стародавно,

Но жив си с Духа Свят. Не забравяй потомците твои и днес!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: На родното Свето Православие красен венец ти изплете. Остави завет на потомците велик и свещен. За всеки дар Божи небесен научи и нас за отплата да пеем с теб: Боже на нашите Отци, бъди благословен!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Света Богородице, радвай се, Дево, ти най-благодатна! Плодът на утробата твоя пречиста е благословен. С възторжени химни, с надежда за светъл покров, непоклатна, ние славим те, че си родила Спасителя на дух обновен!

 

Песен 8

 

Ирмос: Покланяме се, благославяме, хвалим те, Господи. Чуй гласовете. С възторг превъзнасяме Твоята мощ неизказана през вековете!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

В рождение Райко, а житиеписецът с име Йоан те нарича. Внушил му е промисъл Божи това. Благодатен си бил. Бог чисти по дух и всепредани с дар благодатен облича.

Моли и нас да не лишава от този на верните дял!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Как да изброим добродетели, що си показал в надежда, любов, вяра чиста към Бога – подател на всички блага.Като цвят неувяхващ, пленителна всяка от тях ни изглежда. Окрилят ни свише, че пътят към тях е тъй труден сега!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

С нозе изранени си тръгнал към вечен живот нескончаем, преходната хубост когато си сметнал за пара и дим. В суетните грижи житейски, окаяни, грешни, що можем за Бога-Спасител, умрял на Голгота за нас, да търпим!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Когато посекли главата ти с меч, Бог дарил ти възмога. Езикът ти честен не спирал и в мъките тъй да зове: „Възхвалявайте Господа всички творения, пейте на Бога и го превъзнасяйте с песни през всички безброй векове!”

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Чрез тебе, най-непорочната Дева, Бог се в плът облече. За Майка и за Богородица всички те тачим с любов. На грях първороден Адам най-позорната дреха съблече. Изкупен чрез жертва Голготска, тъй стана с душата си нов!

 

Песен 9

 

Ирмос: От тебе отсече се, Дево, скала недокосната, знаем Не от ръка камък-Христос и на Църквата стана глава. Затуй, Богородице, тебе с безкрайна любов величаем. Чрез тебе Спасителят съедини разделените две естества!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

С ръце, осветени от висине, тръгна към Царство небесно. Издигай ги ти пред престола на Бога в молитва за нас.

Ние слаби сме в подвиг и вяра, в съблазните падаме лесно, Но чуй съкрушения вопъл към тебе с молебния глас!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Светата ни Църква от демонска завист отвред е стеснена. Тя кораб е верен, но блъскан от люти сектантски вълни. Небесния Кормчия моли да я запази, че тя е извисена

По святост, по дар благодатен от древност грее до висини!

Припев: Свети мъчениче Райко-Йоане, моли Бога за нас!

Лице не отвръщай от нас, не презирай похвалната песен. Ние грешни сме, но щом се стремим към духовен възход, окриляй копнежа към светли простори в път тесен.

Закрила бъди, мъчениче пречестни на българския род!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Стоим пред светлия ти лик умилени. В похвални песни заслушай се и пред Престола на Бога велик, всемогъщ за нас застъпи се с вопъл горещ, мъчениче всечестни, когато сме в скърби, че Той е всевластен, Че той е могъщ!

И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: Пророците в древност те хвалеха, Майка на Бога. Сега мъченици, апостоли славят се с подвига свой. В житейски тревоги, когато даряваш ни светла възмога, ние искаме песни да ти поднесем като звездите безброй! Достойно е да облажаваме теб, Богородице Дево. Ние знаем, че Пренепорочна, блажена си Майка на Бога велик. Нетленно родила Бог-Слово, с хваление те величаем, по-чтима от херувими, по-славна и от серафимския лик!

 

Тропари

 

Изпросвай спасение, мир на душите, за Божия слава. Да молим теб, мъчениче, закрила на нас подобава. Над български и православен род, страж незаспиващ бъди.

Запазвай ни Църквата от друговерци. Пази я от беди!

С най-топли слова призоваваме всички светии отвека, начело с лик ангелски, славен Предтеча, апостолски събор. На Райко-Йоан – мъченик и над всички на Майката Божия нека молитвата свята да стигне небето с хвалебния хор!

М О Л И Т В А

О, Райко-Йоане, защитниче наш, угодниче Божий, помощник в беди и нещастия, воин прекрасен Христов, чуй нашите просби, че твоята молитва е силна и може закрила небесна за нас да изпроси. Чуй, молим с любов. Закриляй град Шумен и всеки град в нашата Родина красива и родната Църква, нападана с демонска злоба до днес.

Ние знаем, че твоята молитва пред Бога е силна и жива. Христовото име помагай ни с радост да носим, с чест. Свето Православие! Свято и свидно! За него ти страда.

От древност запазено чисто, без капка петно и порок. Бъди в изпитания верски застъпник и светла отрада. Да тачим с чисти сърца идеал Православен висок.

Сърцата запазвай от тъмните страсти. Бъди покровител. И нека просторът душевен да бъде лазурен и син, за слава на Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий – Утешител,

Прославян в Троица Единосъщна и Свята. Амин!