sv%20ekaterina Всемирното Православие - ПАРАКЛИС НА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕКАТЕРИНА (24 НОЕМВРИ) Тропар, глас 4: С добродетели като със слънчеви лъчи си просветила невярващите мъдреци; и като пресветла луна на ходещите нощем тъмата на неверието си прогонила; и царицата си уверила; и заедно с това мъчителя си изобличила, богозвана невесто, блажена Екатерино. С желание си се устремила в небесния чертог към прекрасния Жених Христа: и от Него с царски венец си се увенчала, пред Когото и с ангелите като предстоиш, моли се за нас, извършващите пречистата ти памет!

 

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   1.1. Христе Владико, по молитвите на мъдрата мъченица Екатерина, просвети душата ми, като ми дадеш лъч от твоята светлина, която унищожава мрака на моето падение!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   1.2. Света Екатерино,, водена от Господа чрез Божиите заповеди и разпалена от Неговата любов, ти смело си отишла на мъчение, като със слова, мъдрост и благодат си изумила мъчителите!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   1.3. Водена от крепката десница на Христа, ти, славната, не си се поддала на идолската буря и така си я преплувала чрез Светия Кръст и Божествения повей на Светия Дух!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   1.4. Мъдра Екатерино, обрадвана с добродетели, девство и Божествено знание от небето, ти смело си посрамила лъжливото знание и си победила мъчителите!

    Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Пречиста Богородице, който те приеме за Божия Майка, се предпазва от всякаква ерес, защото ти си родила по плът неизменното и вечно съществуващо Божие Слово, Което стои над всички твари!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   2.1. Света Екатерино, в подражание на Христа ти доброволно си отишла на мъчение, победила си сияйно тъмнината на сатаната и си станала носителка на мъченическия венец!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   2.2. Изобличила си безумието на мъчителите, които се валяли в дълбочината на безбожието. С Божия мъдрост ти, всехвалната, си изяснила догмите на Църквата!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   2.3. Сатаната някога пошепна на Ева, че човеците са равни на Бога, а сега среща отпор от младата девойка, защото света великомъченица Екатерина, оградена с оръжието на Светия Кръст, го посрами!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Чрез действието на Родилия се от тебе, всенепорочна Богородице, издигна моя умъртвен дух и премахни греховните язви и струпеи!

 

Е К Т Е Н И Я

 

   Кондак: Света Екатерино, ти си обикнала твоя Жених Христос и сияйно си приготвила твоята свещ, просияла от добродетели. Затова ти си влязла с Него в небесния чертог и си приела венеца на страданието. Избави и нас, които извършваме твоята памет, от всякакви беди!

 

 

Е В А Н Г Е Л И Е

 

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на света великомъченица Екатерина, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: По молитвите на Твоята Пречиста Майка, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме, Боже, по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми: Умъдрена от Бога още от детинство, мъченице, ти разумно си изследвала всичко и като си научила според словото движението на стихиите и цялото творение, познала си от тях Този, Който с дума отначало е създал света. Благодарила си Му денем и нощем. Отхвърлила си идолите и чрез това си посрамила разума на идолопоклонниците!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   3.1. Украсена със сватбена промяна, със светлината на девството, ти си се представила в сияйния небесен чертог, като мъченица с отсечена глава ти предстоиш сега пред твоя Жених Христос. Запази тези, които те възпяват!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   3.2. Твоята мъдра молитва бе приета, защото Господ спасява от изкушения тези, които се именуват с твоето име; дарява им добро здраве, избавя ги от най-различни телесни и душевни недъзи. Затова, света Екатерино, с радост те облажаваме!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   3.3. Достигнала си сега тихото пристанище, като си преплувала леко морето на живота, неизкусена от вълните му. Дево мъченице Екатерино, ти се послужила за пример на мъчениците и с това си довела мнозина при Христа!

   Припев: Света великомъченице Екатерино, моли Бога за нас!

   3.4. Ти ликуваш сега заедно с други девици в небесните селения, сияеща с мъченически лъчи, разкъсай веригите на моето падение с усърдна молитва пред Бога - Благодетеля на всички, за които си проляла кръвта си!

    Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Дево, Майко Божия, ти си родила свръхестествено по плът сладкото Слово, Което заедно с Бога Отца е преди вековете като благ. Сега, макар  облечен с тяло, ние Го виждаме като истински Бог!

 

 

МОЛИТВА

 

   Славна дево, мъченице Екатерино, велик е твоят подвиг и сияен е образът ти, останал в паметта на човеците през вековете. Твоите душевни дарования и телесна красота те поставиха по-високо от твоите съвременници, но те доведоха при Небесния Жених Христос, та винаги да служиш на другите за пример и за спасение. Чрез изучаването на философия и медицина ти си успяла да видиш суетата и преходността на този свят, а с разглеждането на планетите, слънцето и звездите си проумяла Твореца на вселената (Римл. 1: 21). Господ, Който нарежда всичко мъдро чрез дошлия при тебе старец, те прие в Своята земна Църква. С приемането на кръщение ти засия с още по-голяма небесна красота, а твоят ум, въоръжен с Божия благодат, посрами мъдростта на тогавашните мъдреци. Ти предпочете небесното царство и Христа Господа пред всичко земно. Ти изгуби земните блага, лиши се от богатства и слава, но биде увенчана след мъченичеството с небесни блага.

  Днес, света великомъченице Екатерино, са се събрали тук, в Божия храм твоите почитатели, които не само спомнят твоята света памет, но се вдъхновяват от твоя жертвен пример и те молят да ходатайстваш доброто за тях пред Господа Иисуса Христа. Спомни тези Божии раби (имената) в молитвите си и изпроси здраве на телата ни, утеха в скърбите ни, насърчение при несгодите ни. Умъдри заблудените и ги насочи в истинската вяра и благочестие. Запази младежите и девойките в чистота и непоквареност и им покажи пътя на спасението. Нека чрез това твое застъпничество и благодат да изградим всички своето спасение, за да славим тук и във вечността Господа Бога – Отца и Сина и Светаго Духа. Амин!

 

Превод: иконом Иван Лалов Кондаков 

За "Всемирното православие"

материалът подготви Иван Калев