varvara_clip_image028 Всемирното Православие - ПАРАКЛИС на света великомъченица Варвара (4 декември)  Тропар, глас 8 : Да почетем света Варвара, всечестната, защото съкруши вражеските мрежи и, подобно но птица, с помощта и оръжието на Кръста се избави от тях!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

 

   1.1. О, всечестна и пребожествена Троице, която даряваш свръхестествени дарования, вдъхни светъл лъч в мрачния мой ум, за да възхваля Твоята вечноспомняна мъченица Варвара!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   1.2. Човеколюбче Господи, славата на Твоите мъченици наистина надмина предела на похвалите. Но като приемеш хвалението, което според силата на вярата си отправяме, изпрати ни, Владико, богата награда!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

 1.3. Израсна от трънен корен най-красив цвят, който облагоухава Христовата Църква. Нека да възпеем славната Варвара, която чрез непоносими страдания се обагри накрая с мъченическа кръв!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   2.1. Владико Господи, великомъченицата Варвара намрази безбожието на баща си и се устреми неудържимо към Тебе с необикновена любов като към Жених!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   2.2. Славна Варваро, света добра девице, не можаха да те зарадват нито прелестите на красотата, нито цветът на добруването, нито сладостта на младостта, щом се привърза към Христа!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   2.3. Не можа да стане пречка за съвършения подвиг нито женската хубост, нито младостта, защото света Варвара бе поддържана с невидимата Твоя сила, Господи!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Пречиста Дево, ангелските чинове се удивиха и човешките сърца се уплашиха при твоето раждане. Затова ние с вяра те почитаме!

 

Е В А Н Г Е Л И Е

 

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на светата великомъченица, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога, и во веки веков. Амин!: По молитвите на Твоята Пречиста Майка, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме, Боже, по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми!: Света великомъченице, като си последвала Бога, възпявала си благочестиво Светата Троица и с това си унищожила идолските капища, след страдалческия подвиг, света Варваро, не си се побояла от заплахата на мъчителите, като гръмогласно си викала: Почитам Света Троица - единственото Божество!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   3.1. Света Варваро, когато си била заключена в тъмницата, Христос ти се яви в непристъпна светлина и ти даде сили да бодърстваш, да лекуваш рани и да даряваш радост. Затова си се привързала към твоя Жених с още по-голямо желание!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   3.2. Христе Боже, изпълни се Твоето пророчество, че баща ще предаде чедото си на смърт. Сега виждаме как сам окаяният баща заколва дъщеря си. Но от небето той бе унищожен с огън!

   Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас!

   3.3. Вечестна Варваро, затова, че ти биде оголена заради Христа, светъл небесен ангел те облече със светла дреха. Ти си победила като невеста страстите и с това си приела божествена премяна!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Пречиста Богородице, ти си заченала свръхестествено и неизказано си родила Този, Който е неразлъчен с Отца. Затова и ние те изповядваме като спасение на всички нас!

 

М О Л И Т В А

 

   Света великомъченице Варваро, ангелите, удивени пред твоите големи страдания, отправиха взор към Всевишния, Той да те подкрепи, вярващите човеци закриваха лицата си със скръб и смут и невярващите се убедиха в силата и величието на Христовото учение, а закоравелите езичници не проумяха твоята саможертва. Ти беше млада фиданка в Христовата градина, в която безбожният ти баща влезе и безжалостно те покоси. Над тебе се изпълниха пророческите думи на Христа Спасителя, че ще настъпи време, когато баща ще предаде чедото си на смърт заради вярата. Наистина ти загина от меча, врагът сломи тялото ти, но той бе безсилен да посегне на душата ти, понеже ти бе въоръжена с вяра и любов към Бога. Вдъхновена от Божията благодат, ти можа да извикаш при последните мъки: „Люти са моите страдания, но те ме довеждат до вечния живот. Не мога да предпочета земните блага пред небесните. Затова сечете, стържете плътта ми и на огъня ме предайте, аз ще отида с радост при моя Жених Христос.”

  Сега, света великомъченице Варваро, пред твоя светъл образ са свели чела вярващите люде, които очакват твоята помощ, понеже ти чрез страдания си приела благодатта от Бога да лекуваш плътски страсти и помагаш във всяка нужда. Ходатайствай пред Всевишния да излее Своята милост над тези, които почитат твоята памет. Той да съдейства в нашите дела, да насочи стъпките ни по пътя на благополучието и щастието, да ощастливи младите християни и християнки, да влезе в нашите домове и благослови семействата ни и всяко наше предприятие, а когато настъпи часът да напуснем този свят, да ни подкрепи с всесилна благодат, за да влезем в Небесното Царство и славословим Всесветата Единосъщна Троица – Отца и Сина и Светия Дух. Амин!

 

 За "Всемирното православие"

материалът подготви Иван Калев