12.06_sv_Nikolay Всемирното Православие - ПАРАКЛИС на свети Николай Мирликийски Чудотворец (6 декември)         Тропар, глас 4: Правило н вярата и образец на кротостта, на въздържанието учител, Устроителят на истината те яви на твоето стадо - затуй, че със смирение си достигнал висота, с нищета - богатства, отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога за нас, да се спасят нашите души!

   Припев: Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   1.1. Свети Николае, с неизкусен език и уста дойдох с богоподобно изящество да ти поднеса малка похвала и моление, а ти като щедър, моли Спасителя и Бога да бъде милостив към мене!
   Припев:
Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   1.2. Отче Николае, ти се откри като небесен човек и равноангелен на земята, бърз защитник на вдовиците, отмъстител за измъчените и помощник на всички скърбящи в беди!
   Припев: Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   1.3. Преблажени Николае, цялата вселена разказва за дълбочината на твоите чудеса и добродетели: ходатай за бедните, даващ храна на сираци и вдовици, водач на слепия и за всекиго застъпник!

   Припев: Пресветая Троице, Боже наш, помилуй нас!
   Троичен: Чествам несъздадената Троица - Отца и Сина и Светаго Духа, едно Същество, Божество с неразделно естество, което същество, три ипостаси, което се разделя лично и по ипостас!
   Припев:
Пресветая Богородице, спаси нас!
   Богородичен: Всенепорочна Богородице, ти си заченала безсеменно Словото - Единият от Света Троица, родила си Го по плът и си останала Девица след раждането, както преди. Прочее, моли Го винаги за нас като твой Син и наш Бог!
   рипев:
Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   2.1. Блажени Николае, ти си станал искрен ученик на Господа и спасяваш тези, които идват при тебе от страшни беди и горчива смърт!
   Припев:
Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   2.2. Многомилостиви Господи, очисти Твоите раби, понеже си благ и даряваш прошка на греховете на тези, които прибягват до ходатайството на Твоя угодник Николая!
   Припев:
Пресветая Богородице, спаси нас!
   Богородичен: Пречиста всесвята Богородице, която си родила Бога, в Когото се успокоява моето сърце, утоли смущението на моята душа!

Е К Т Е Н И Я

   Седален: Светителю отче Николае, издигнат на висота от добродетели и озарен оттам със светлина от чудеса, наистина ти си се явил в света пресветъл пастир - за нас непобедим защитник в нещастията. Като си победил преславно врага, прогонил си лъжата и си спасил човеци от явна смърт, моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тези, които честват с любов твоята памет!
   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Свети Николае, бездната от милост те откри като обилна река на изцерения и източник на чудеса, защото изморени от неутешими страдания, измъчваните затворници и обзетите от всякакви скърби намират наистина целебна помощ и твоята топла защита. Затова ти казваме: Моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тези, които честват с любов твоята свята памет!
   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: Целият човешки род те прославя като Дева и единствена между жените, която си родила свръхестествено по плът Бога. Защото огънят на Божеството се всели в тебе и ти храни с мляко като младенец Твореца и Господа. Затова ангелският и човешкият род достойно слави твоето пресвято раждане и единогласно ти казваме: Моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тези,които се покланят с вяра на пречистата твоя Рожба!

Е В А Н Г Е Л И Е

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на светителя Николая, Милостиви Господи, очисти множеството наши съгрешения!
   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: По молитвите на Твоята пречиста Майка, Милостиви Господи, очисти множеството наши съгрешения!
   Помилвай ме, Боже, по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми: Преподобни отче Николае, ти си се открил като свят свещеноизвършител в град Тир, защото си изпълнил Христовото Евангелие, положил си душата си за своите пасоми и си спасил невинните, осъдени на смърт, така си се осветил като велик тайник на Божията благодат!
   Припев:
Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   3.1. Нека да ликуваме ние, всички празнуващи, небеса, планини и хълмове, църкви, девици и постници, веселете се в памет на всеблажения! Като се съберем, да величаем чрез него Спасителя!
   Припев:
Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   3.2. Хора от всички краища да възпяват непрестанно, с похвални венци да украсят образа на свети Николай, угодника на Христа Бога, чрез молитвите на когото да се избавим от страдания и беди!
   Припев:
Светителю отче Николае, моли Бога за нас!
   3.3. Свети Николае, приеми достойно това пение, този малък труд, както Христос прие двете лепти на вдовицата! Не се отвръщай от нас, окаяните, потънали в страсти и грехове, понеже ние не дръзнахме да прибегнем към тебе с гордост!
    Припев: Пресветая Троице, Боже наш, помилуй нас!
   Троичен: Светата Троица се съединява единосъщна по воля: Разделя се лично, макар и неразделяем Бог, Той пази вселената - Отец, Син и живият Дух, единият триипостасен Бог, когото ние величаем!
   Припев: Пресветая Богородице,спаси нас!
   Богородичен:Чрез твоето раждане,Чиста недосегаема Богородице, се унищожи всяка скръб и Господ премахна риданието и плача, отрива от лицето на земнородните всяка скръб. И сега ти принасяме тази песен!

М О Л И Т В А

   Прославен и най-почитан архиерею, велики чудотворче, светителю Христов, отче Николае, ти си праведник, разцъфнал като палма и насаден в дворовете Господни. Дивни чудотворче, бърз помощниче, горещи застъпниче, предобър пастирьо, който спасява словесното си стадо от всякакви беди! Ние те прославяме и величаем като надежда за всички християни, извор на чудеса, защитник на вярващите, премъдър учител, хранител на гладните, веселие на плачещите, облекло на голите, лекар на болните, водител на плаващите, покровител и защитник на вдовиците и сираците, пазител на целомъдрието, кротък наставник на младежите, подкрепа на старците почивка на трудещите се, изобилно богатства на бедните и окаяните! Чуй нас, които ти се молим и прибягваме под твоята закрила. Яви твоето застъпничество за нас пред Всевишния и с твоите силни молитви изходатайствай всичко полезно за спасението на нашите души и тела. Запази с твоята помощ нашето Отечество, нашия град и всеки град и село и всяка християнска страна от всяко зло, защото знаем, че много може да стори усърдната за добро молитва на праведния. След преблагословената Дева Мария теб, праведния, имаме за ходатай пред милостивия Бог и към твоето горещо ходатайство и застъпничество пред Бога сега пристъпваме. Запази тези раби, които сега се молят от всеки враг, от злополуки, земетръс, градушка, глад, наводнение, огън, меч и нападение на другородци. Във всички скърби и злополуки подавай ни ръка за помощ и отвори ни вратите на Божието милосърдие, защото сме недостойни да гледаме небесните висини поради многото наши неправди. Свързани сме с греховни вериги, понеже не изпълнихме волята на нашия Създател, нито опазихме Неговите заповеди. Заради това прекланяме коленете на нашето съкрушено и смирено сърце пред нашия Творец и молим твоето бащинско застъпничество. Помогни ни, угодниче Божий, да не загинем поради беззаконията си. Избави ни от всякакво зло и всякакви противни неща. Оправи умовете и сърцата ни в правата вяра, за да преживеем мирен живот и да се удостоим да вкусим от земните и небесни блага, като славим Отца и Сина и Святаго Духа - единия Бог, прославян и почитан в Троица, сега и винаги и во веки веков. Амин!

 

  За "Всемирното православие"

материалът подготви Иван Калев