sv%20ekaterina Всемирното Православие - МОЛИТВА КЪМ СВ. ЕКАТЕРИНА Славна дево, мъченице Екатерино, велик е твоят подвиг и сияен е образът ти, останал в паметта на човеците през вековете. Твоите душевни дарования и телесна красота те поставиха по-високо от твоите съвременници, но те доведоха при Небесния Жених Христос, та винаги да служиш на другите за пример и за спасение. 

Чрез изучаването на философия и медицина ти си успяла да видиш суетата и преходността на този свят, а с разглеждането на планетите, слънцето и звездите си проумяла Твореца на вселената (Римл. 1: 21). Господ, Който нарежда всичко мъдро чрез дошлия при тебе старец, те прие в Своята земна Църква. С приемането на кръщение ти засия с още по-голяма небесна красота, а твоят ум, въоръжен с Божия благодат, посрами мъдростта на тогавашните мъдреци. Ти предпочете небесното царство и Христа Господа пред всичко земно. Ти изгуби земните блага, лиши се от богатства и слава, но биде увенчана след мъченичеството с небесни блага.

  Днес, света великомъченице Екатерино, са се събрали тук, в Божия храм твоите почитатели, които не само спомнят твоята света памет, но се вдъхновяват от твоя жертвен пример и те молят да ходатайстваш доброто за тях пред Господа Иисуса Христа. Спомни тези Божии раби (имената) в молитвите си и изпроси здраве на телата ни, утеха в скърбите ни, насърчение при несгодите ни. Умъдри заблудените и ги насочи в истинската вяра и благочестие. Запази младежите и девойките в чистота и непоквареност и им покажи пътя на спасението. Нека чрез това твое застъпничество и благодат да изградим всички своето спасение, за да славим тук и във вечността Господа Бога – Отца и Сина и Светаго Духа. Амин!

 

Превод: иконом Иван Лалов Кондаков