sv_kliment_ohridski_sv_km Всемирното Православие - МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ КЛИМЕНТ АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Паки, паки ко святому Клименту Равноапостолному преклонше глави и колена помолимся!

О, великий Божий угодниче и всеблагий наш отче Клименте, Охридский чудотворче! Ти, Който озари на длъж и нашир българската земя със светлината на евангелската истина, послушай нас, които с вяра прибягваме до твоето застъпничество и с гореща молитва те призоваваме на помощ! 

Дарувай ни добро здраве и всяко земно благополучие, избавяй ни от стрелите на лукавия, утвърди ни в евангелската правда, укрепи ни в любовта към Бога и към ближния и ни подкрепи в подвига на благодатното възхождане по небесната стълба на вечното спасение. 

Огради и занапред с душеспасителни грижи твоето правоверно българско паство и го запази от военно нашествие, вътрешни метежи, от земетръс, от глад и от всяко зло и беда. Бъди му вечен небесен покровител, за да пребъдва в свобода и благоденствие, в любов и благочестие, в мир и благоплоден възход.

   Както някога си удостоил с милостта си всички, които с вяра и упование прибягвали до светителския ти престол, така и сега помилвай нас, които с жива вяра се покланяме пред светите ти мощи и усърдно те молим: облечи ни в духовна сила, за да изпълняваме заветите на Христовото евангелие и ни утвърди в пътя на евангелските добродетели, та чрез подвига на благочестието и чрез твоето невидимо застъпничество да преминем мирно и безбедно житейското си поприще, да прекараме тих и безгрешен живот в този век, а в бъдещия да се удостоим да чуем Христовия блажен и спасителен зов: ”Дойдете вие, благословени от Отца Ми, и наследете царството, приготвено вам от създание мира! “ Амин! 

Акатистът на светеца може да бъде прочетен тук 

  

На иконата - св. Климент със светите братя Кирил и Методий