varvara_clip_image028 Всемирното Православие - ПАРАКЛИС на света великомъченица Варвара (4 декември)  

  Света великомъченице Варваро, ангелите, удивени пред твоите големи страдания, отправиха взор към Всевишния, Той да те подкрепи, вярващите човеци закриваха лицата си със скръб и смут и невярващите се убедиха в силата и величието на Христовото учение, а закоравелите езичници не проумяха твоята саможертва. Ти беше млада фиданка в Христовата градина, в която безбожният ти баща влезе и безжалостно те покоси.

Над тебе се изпълниха пророческите думи на Христа Спасителя, че ще настъпи време, когато баща ще предаде чедото си на смърт заради вярата. Наистина ти загина от меча, врагът сломи тялото ти, но той бе безсилен да посегне на душата ти, понеже ти бе въоръжена с вяра и любов към Бога. Вдъхновена от Божията благодат, ти можа да извикаш при последните мъки: „Люти са моите страдания, но те ме довеждат до вечния живот. Не мога да предпочета земните блага пред небесните. Затова сечете, стържете плътта ми и на огъня ме предайте, аз ще отида с радост при моя Жених Христос.”

  Сега, света великомъченице Варваро, пред твоя светъл образ са свели чела вярващите люде, които очакват твоята помощ, понеже ти чрез страдания си приела благодатта от Бога да лекуваш плътски страсти и помагаш във всяка нужда. Ходатайствай пред Всевишния да излее Своята милост над тези, които почитат твоята памет. Той да съдейства в нашите дела, да насочи стъпките ни по пътя на благополучието и щастието, да ощастливи младите християни и християнки, да влезе в нашите домове и благослови семействата ни и всяко наше предприятие, а когато настъпи часът да напуснем този свят, да ни подкрепи с всесилна благодат, за да влезем в Небесното Царство и славословим Всесветата Единосъщна Троица – Отца и Сина и Светия Дух. Амин!