thumb_274x196_7 Всемирното Православие - МОЛИТВА ЗА ИЗБАВЯНЕ ОТ ВСЯКО ЗЛО КЪМ СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ХАРАЛАМПИЙ. КРАТКО ЖИТИЕ(Даниил 3:1-24; 91-94; 6 гл.)

О, всесвети и велики свещеномъчениче Харалампие, доблестен и непобедим Христов воине, преизряден угодниче Господен, горещ наш застъпниче и бърз помощниче в скърбите.

Помогни на мене, грешния и недостоен Божий раб в сегашния живот и измоли Господа Бога да ми дари прошка на всички мои съгрешения с дело, с дума, с мисъл и с всички мои чувства.

Помогни ми при излизането на моята душа, за да ме избави Господ Бог от въздушните митарства и от вечната мъка. Запази и закриляй всички христоименити люде, които славят и почитат твоите досточтими страдания. Огради и всяка християнска страна и я запази с твоите свети молитви от световни смутове, от земетръс, от нападение на другородци и от междуособни борби, от глад, наводнение, огън, меч и от внезапна смърт, според както сам си се молил на Бога и си рекъл: Господи, ако Ти е угодно, дай слава на Твоето име и дето бъдат положени моите мощи и се почита моята памет, там да не бъде глад, мор, заразителен въздух, който погубва плодовете, а да пребивава мир, телесно здраве, душевно спасение и всяко добро.

А сега, като имаш преголямо дръзновение пред Него и като предстоиш винаги пред престола Господен, помоли се за мене, негодния Божий раб, който съм в греховна тъмнина, и ме избави от Божия гняв и от вечното наказание. И така, чрез твоето застъпничество и помощ, Христос Бог, по Своето милосърдие и благодат, да ми даде да поживея в този век тих и безгрешен живот, и да ме избави от лявата страна, като ме удостои да застана отдясно при всички светии. Амин.

Кратко житие на свети свещеномъченик Харалампий

Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, и смело проповядвал вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал, преди мечът да го докосне. Това станало по времето на Септимий Север през 198 г., когато бил на 113 години.

На тоя ден християните носят мед за благословение в църква и с топъл хляб раздават за здраве по молитвите на св. Харалампий - мед именно, тази подсигуряваща дълголетие с годините на св. Харалампий храна.

Тропар на св. Харалампий, глас 4:

Твоят мъченик, Господи, Харалампий, при своите страдания прие от Тебе, нашия Бог нетленен венец. Защото имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали и съкруши на демоните безсилната дързост: с неговите молитви спаси нашите души.

Друг тропар на свщмчк Харалампий Чудотворец:

Като непоколебим стълб на Църквата Христова и вечно светещ светилник във вселената се яви, мъдри Харалампие. Възсия със страданията си в света и разруши идолската тъма, блажени. Затова с дръзновение се моли на Христа Бога да спаси нашите души.

Кондак, глас 8:

С благодатта на свещенството добродействал, славни, сияйно си украсил Църквата с божественото страдание, което, възрадван, доблестно за Христа си приел: Харалампие честни, светилниче всемирно, осиял краищата на света като непобедим.

+ + +

(Житието, първият тропар и кондакът на св. свщмч. Харалампий са от книгата "Сияние на светостта. Вечен календар" на Траянополский епископ Иларион, изд. ПИК, Велико Търново, 1996 г.

Вторият тропар е от храм "Св. свещеномъченик Харалампий" в Пловдив.

Иконата е от сайта http://www.svsedmochislenitsi.com).