53684.p Всемирното Православие - ЦЪРКВАТА В РУСИЯ ОТКРИВА КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА БРЕМЕННИ И МЛАДИ МАЙКИ На 7 февруари в Москва ще бъде открит „Дом за майки” – кризисен център за бременни жени, оказали се в трудна житейска ситуация, както и за млади майки с деца. Той ще бъде новият, 18-ти социален проект на православната служба „Милосърдие”. Това е първият подобен проект в руската столица, иницииран от Църквата.

М.Касат, „Майка с дете”

 

„Какво да прави една жена, ако чака дете, няма работа и са я изгонили от къщи? Много от тях в отчаянието си решават да направят аборт или да оставят новороденото в дом. Но ако жената получи подкрепа в този труден момент, тези трагедии може и да не се случат” – смята ръководителят на проекта Мария Студеникина. Според оценките на специалисти, само в Москва повече от 1000 бременни и млади майки се намират в остра кризисна ситуация, породена от липсата на подкрепа от бащата на детето и роднините, насилие и други причини.

В настоящия момент в столицата работят 2 държавни социални учреждения за такива хора, още 2 приюта, организирани са благотворителни фондове в Подмосковието и 5 кризисни центъра за бременни в различни градове на Русия, изградени от Църквата. В „Дома за майки” ще бъде създаден приют, където в продължение на 3 месеца ще могат да живеят от 7 до 10 млади жени с деца, както и бременни.

Служителите в „Дома за майки” ще помагат в търсенето на работа, записването на деца в предучилищни заведения, в грижата за децата, ремонта на жилищата, ще предоставят безплатно и детски вещи, колички, креватчета, лекарства. Православни свещеници ще оказват духовна поддръжка на жените. Освен сътрудниците на консултационния център – юристи, психолози и социални работници, ще могат да приемат до 10 души дневно. Бъдещите майки ще получат възможност да се подготвят за раждането и майчинството в безплатни курсове за бременни, открити в Марто-Мариинската милосърдна обител, съобщава Синодалният отдел по църковна благотворителност и социално служение на РПЦ.

Церемонията по откриването ще бъде оглавена от председателя на Синодалния отдел за благотворителност, духовникът от православната служба „Милосърдие” Смоленски и Вяземски епископ Пантелеймон, поканени са съветникът на президента на Руската федерация по социалните въпроси Евгений Юрев, ръководители на съответните отдели на правителството в Москва, както и благотворителите на центъра – ръководителите на програмата „Светостта на майчинството”, Благотворителният фонд „Св. Василий Велики” и Фондът „Св. Андрей Първозвани”.

Москва, 3 февруари 2012 г.