23420 Всемирното Православие - МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е МОЕТО БОГАТСТВОВ Иркутск завърши IX Всеруски кинофестивал на късометражните филми „Руското семейство”…

От 13 до 15 май 2012 г. в Иркутския градски театър на народната драма се състоя IX Всеруски кинофестивал на късометражните филми „Руското семейство, под девиза „Моето семейство е моето богатство”, съобщават организаторите.По традиция кинофестивалът обедини както професионалисти, така и любители от всички краища и отдалечени райони на Русия, имащи желание да съдействат за духовното оздравяване на нашето общество и поддържащи традиционните семейни ценности. Фестивалната програма предполагаше не само конкурсни прожекции на филмите и различни културни мероприятия на Байкал и на уникалния архитектурен паметник „Байкалската околовръстна железница” (Кругобайкальская железная дорога). Участниците във фестивала посетиха историческите места в Иркутск, православните храмове, паметниците на св. Петър и Феврония, на основателя на Иркутската крепост- казашкия атаман Яков Похабов, поклониха се на мощите на св. Инокентий Иркутски.

Както се отбелязва в съобщението за пресата, „благодарение на участието на голяма част от руските региони, фестивалът стана незаменима площадка за среща на колеги единомишленици в особено дружелюбна и благожелателна атмосфера”. В състоялия се IX Всеруски кинофестивал на късометражните филми „
Руското семейство” взеха участие финалистите на Всеруския конкурс за културологични, образователни, социално-просветителски, информационно-медийни проекти „Семейството – основа на държавата”, а също и делегати от регионите, където сериозно се занимават с въпросите на семейната политика.

 

За изминалите девет години фестивална дейност се сформира цяло направление в киноизкуството: филми в защита на неродените деца, семейно ориентирана социална реклама, клипове и песни за благополучното родителство. В информационното руско пространство набира скорост новият жанр на доброто семейно кино, популяризиращо многодетството като социална норма, романтизиращо красотата на съпружеските отношения, готвещо юношите за благополучен семеен живот. Фестивалните филми се разпространяват във всички краища на Русия за използването им в просветителско-образователната работа.


23419 Всемирното Православие - МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е МОЕТО БОГАТСТВОВ рамките на кинофестивала бяха проведени конкурси и излъчени финалисти на най-хубава песен и клип за семейството, разказ-есе, социална реклама за многодетното семейство, също и от фотоконкурса „Душата на Русия”, значително обогатявайки работата на кинофестивала, привличайки вниманието на творческата общественост към него. Фестивалът не прекъсва работата си през годината и активно провежда мисионерско-просветителска дейност: съгласувано с авторите и притежателите на авторски права на филмите в регионите редовно се провеждат социално ангажирани акции по прожектиране и лансиране на нравственото кино в студентските среди.

Пред участниците в IX Всеруски кинофестивал на късометражните филми
„Руското семейство” бяха прочетени приветствия от името на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил, председателя на Съвета на Федерацията В. И. Матвиенко, председателя на Държавната дума С. Е. Наришкин, министъра на културата А. А. Авдеев, председателя на Съюза на кинематографистите на Руската федерация, народния артист на Русия кинорежисьора Н. С. Михалков. В работата на кинофестивала взеха участие видни дейци на изкуството, духовни лица, представители на средствата за масова информация, гости, интересуващи се от жанра семейно кино.

Програмата на фестивала беше наситена, интересна и разнообразна. Концертът на знаменития Иркутски градски театър на народната драма, който изпълни сибирски, казашки и военни песни, потресе, по думите на участниците във фестивала, всички със силата на националния характер, искреността и голяма художествена изразителност. Ръководителят на театъра, заслужилият деец на изкуството на РФ М. Г. Корнев влезе в състава на фестивалното жюри. Голяма помощ в творческото израстване на участниците във фестивала
„Руското семейство” в Иркутск оказаха несменяемите членове на журито на фестивала - О. И. Ракутко, режисьор-оператор, член на Съюза на кинематографистите на РФ (Москва); Л. А. Бакеева, академик на Евразийската телевизия и радио (Москва); известната писателка и публицистка Т. Л. Шишова (Москва); Т. О. Йенсен, кинокритик, член на Съюза на кинематографистите на РФ (Москва); други известни майстори кинематографи и дейци на културата.

23421 Всемирното Православие - МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е МОЕТО БОГАТСТВОНа церемонията по закриването на IX Всеруски кинофестивал на късометражните филми
„Руското семейство”, на 37 финалисти, автори на наградените филми, присъстващи на кинофестивала, бяха връчени грамоти от Министерство на културата на РФ „За популяризиране на православните семейни ценности и участие в просветителските проекти на автономната некомерсиална организации „Руското семейство”. Специалните награди на кинофестивала: „Наградата на кмета на град Иркутск”, както и наградата на журито на кинофестивала „Руското семейство” получи анимационният филм на Станислав Подивилов (Митищи, Московска обл.) „Пересвет и Ослябя”. Голямата награда на кинофестивала беше връчена на Лидия Богданович (Екатеринбург) за документалния филм „Мъжки въпрос” („Мужской вопрос”), посветен на ролята на мъжа, бащата в запазване живота на нероденото дете, възпрял любимата си жена от пагубното решение – да направи аборт.

Основателят и несменяем президент на кинофестивала
„Руското семейство” Г. Г. Алексеева изрази благодарност и признателност на жителите на Иркутск и Сибир за горещия прием на участниците на фестивала в Иркутск.

Знакова особеност на кинофестивала
„Руското семейство” в Иркутск стана установяването на обратна връзка на участниците в него с деца и младежи от града. По предложение на депутата на иркутската Дума М. Г. Корнев, свещеникът от Иркутска епархия о. Филип, а също и с помощта на началника на Департамента по образование В. В. Перегудова и началника на Управление „Младежи, физическа култура и спорт” на Иркутската администрация Д. В. Абрамович, стана възможно да се организират прожекционни площадки за филмите и срещи с режисьорите в 20 училища и 10 висши учебни заведения в града. Повече от 6000 деца и младежи от Иркутск изгледаха с интерес добрите съзидателни филми.

„Живият отклик, съпреживяването, живият интерес, с които младото поколение реагира на творчеството на авторите на фестивала „Руското семейство” - несъмнено говори за това, че в руското общество има недостиг на нравствено, патриотично изкуство, говорещо на прост и достъпен език за руските духовни ценности". М. Г. Корнев обеща на ръководителите на училищата и висшите учебни заведения филмите от кинофестивала да бъдат тиражирани за използването им в занятията по духовно-нравствено възпитание на децата и младежите”, - заключават организаторите на фестивала.

Проблеми на семейството и брака/17.05.2012 г.