98231.p.jpg?0 Всемирното Православие - ЖИТЕЛИ СПАСЯВАТ СЕЛОТО СИ, КАТО СТАВАТ ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ НА 23 ДЕЦА

От близкия дом за деца жителите на село Броди, Новгородска област, приютили 23 приемни деца в семействата си, предаде електронният портал „Сделано у нас”. По този начин в доскорошното селище със замиращи функции настъпило оживление – спряно е планираното от властите разформиране на местните социални учреждения, тъй като за децата са нужни и детска градина, и училище, и медицински пункт. Село Броди заживяло нов живот, а професията „майка” се превърнала в най-търсената и уважаваната.

 

„Младежите не могат да намерят в селото работа и го напускат. Родителите им, които работеха в местните бюджетни учреждения, бяха заплашени да останат без работа, тъй като няма кой да посещава училището, детската градина и клуба. Затова местните жители, главно жените, взеха решение и осем семейства приеха 23 деца от дома” - разказва Екатерина Соловьова, заместник-директор на училището, приемна майка на шест деца.

«Никой не разбираше какво е това приемни, некръвни деца. Почти всички бяхме вече отгледали собствените си деца, но как да се възпитават чуждите, това не знаехме. Разбира се, преминахме курсове за приемни родители. Но представата ни за подобно семейство беше все още смътна. В селото имаше едно приемно момче. На него гледаха като на извънземно. Не можеха да разберат майка му, мислеха, че се грижи за него и го възпитава само защото държавата й дава пари за това. А щом и ние самите приехме децата, веднага отидохме при нея за съвет”, - продължава разказа си Екатерина Соловьева.

Жените си спомнят много трудните първи крачки: събирали се всеки ден в училище на педагогически съвети, отначало обсъждали училищните дела, а след това своите: възпитателните и психологическите проблеми с децата от дома.

В дома на Соловьови, който те непрекъснато дострояват, за да има повече място за децата, висят списъци за задълженията: за момичетата, за момчетата, за родителите. Домакините смятат, че тези деца е по-лесно да се възпитават на село. Винаги са ти пред очите, няма къде да се скрият, налага се да се държат прилично. Освен това всяко семейство си има стопанство: градина, животни, къща. За децата винаги ще се намери с какво да се занимават.

Миналата година в селото се появили още две приемни деца, а едно родила местна жителка.