IMG_3171 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ)

Димитър Спасов, Андриана Костова и Соня Спасова са само част от екипа доброволци към енорийския център на храм „Покров Богородичен” в София, посещават домовете за деца без семейства и помагат на малките не само в изработването на картички, но и в тяхната социализация – водят ги на разходка и на църква (доброволците са кръстници и на част от децата), организират почивката им извън домовете.

Така и тази година стана възможна благотворителната изложба на коледни картички, рисувани от деца, лишени от родителски грижи, проведена на 2 декември в Информационния център на Европейския съюз в столицата. Инициативата е част от благородната кампания „Коледна звезда”.

В началото на тържеството о. Георги Янъков от храм „Покров Богородичен” припомни, че с наближаване на Рождество Христово се усеща все повече „мириса на детство”, когато ние, вече порасналите, си припомняме светлите коледни празници, елхата и подаръците, получени от мама и татко. И тъй като не само биологичните, но и всички деца са наши, сега сме се събрали да помогнем на малките ни събратя, лишени от семейство, да почувстват по-силно радостта от празника.

Програмата продължи с изпълнения на детска вокална група „Витошки звънчета” и песни в стил диско, а клоуните правеха всичко възможно да развеселят малко тъжните личица на децата от социалните домове.

Бяха раздадени торбички с подаръци – главно учебни пособия, имаше и празничен коктейл. Организаторите подканяха гостите да опитат поне от постните локумки, ние любезно отказвахме с довода: „Да има за децата”. Отговориха ни: „Те храна имат, това, което им липсва, е любов!”

Благотворителните картички, рисувани от децата от ДДЛРГ – с. Доганово и ДДЛРГ “Асен Златаров” – гр. Враца, ДДЛРГ “П.Славейков” – гр.София, СУПЦ „Княз Борис I“, гр.София, ще бъдат изложени в Информационния център на Европейския съюз на ул. „Московска” № 9 в продължение на две седмици. Част от тях се продават и в църквата „Св. Седмочисленици”, както и в енорийския център на храм „Покров Богородичен” (тел. 02/9533523 и 0884222571 – Мила; 0889504782  и 0899194377 – Петя). Цената на картичките е 2 лв. , а със събраните средства децата от домовете ще могат да отидат на лагер и да участват в различни дейности извън институцията, в която живеят. В тяхна подкрепа са рисували и техни връстници от няколко столични училища –  6-то ОУ, 7-мо СОУ, 14-то СОУ, 20-то ОУ и 73-то СОУ. 

 

IMG_3168 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ)

 

 IMG_3170 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ)

 

IMG_3172 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ) 

 

IMG_3173 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ) 

 

 IMG_3174 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ)

 

IMG_3180 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ) 

 

 

IMG_3182 Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ)

 

11-godishniqt Ioan Всемирното Православие - ПОДАРЕТЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО КАРТИЧКА, РИСУВАНА ОТ ДЕЦА (ФОТОРЕПОТАЖ)