IMG_3203 Всемирното Православие - ХРИСТОС Е ЗА ВСИЧКИ!  В криптата на руската църква, подворие на Московската патриаршия в София, се състоя среща на тема „Приобщаване на нечуващите хора към Православната църква”. Инициативата е на йеромонах Зотик (Гаевски),  изпълняващ длъжността предстоятел на храма, видял благодатните плодове на това дело в киевския Йонински манастир.

На срещата се отзоваха Негово преосвещенствоТивериополският епископ Тихон, г-жа Зора Генчева, богослов и член на държавната Комисия за защита от дискриминация, г-жа Миглена Богданова, член на Съюза на глухите в България, дългогодишен сурдопедагог и преводач от езика на жестовете, специализирала в работата със слепо-глухи деца в руския манастир „Сергиев посад” , г-жа Силвана Павлова, преподавател в Софийския богословски факултет, водеща неделно училище за глухи в Енорийския център към столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” и член на Съюза на глухите в България, г-н Руси Русев от същия център, проф. Иван Желев и доц. д-р Божидар Андонов от Богословския факулет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, представители на медии и други заинтересовани лица. Между домакините на срещата бяха прот. Николай Нешков, дякон Сава Кокудев и г-н Димитър Тухчиев – богослов, изучаващ езика на глухите и горещо желаещ да им служи в свещенически сан. 

„Това, което правим, не е експеримент – каза прот. Николай Нешков, - а е богоугодно, равноапостолско, затова и трудно дело. Нека да го направим, убедени сме, че ще имаме успех!” Според него е тъжно, когато поради липса на толерантност хората с един или друг недъг се изтикват, защото нарушават декорацията на храма.

По думите на г-жа Миглена Богданова, адът – това е самотата, а човекът е социално същество, което има нужда от контакти. „Както на Бъдни вечер се разтворят небесните двери и Бог ни обсипва с доброта, така и ние да чуем и да видим тези сляпо-глухи деца и възрастни, за да не се губят тези души, да не пребивават в абсолютен мрак. Всичко зависи от сърцето! Ако завъртим разговора отново за това откъде да намерим пари, за какво сме тук?” – завърши силното си слово г-жа Богданова.

В България официално са регистрирани седем хиляди нечуващи хора, но в момента у нас няма нито един свещеник, който да работи с тях. Наистина, от четири години в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” студентите могат да изучават като свободно избираем предмет жестомимичния език, във Великотърновския Богословски факултет съществува курс по жестомимика, в Софийската семинария предметът е също въпрос на свободна воля, знанията обаче трябва да се прилагат на практика, иначе специфичният език на жестовете (като всеки език) се забравя, ако не се използва. Затова целта на срещата е да се създаде работна група от богослови и сурдопедагози, които да преведат на жестомимичен език литургийното четиво и проповедта. Взе се решение да се напише обръщение до Светия синод на Българската православна църква, с което да се поиска благословение за благородната кауза. 

 

IMG_3192 Всемирното Православие - ХРИСТОС Е ЗА ВСИЧКИ!   

 

 

IMG_3211 Всемирното Православие - ХРИСТОС Е ЗА ВСИЧКИ!