IMG_6946_3.JPG - 39.15 Kb

 Този път гости за празника в чест на св. Кирил са децата от Социален Център „Св. Княз Борис I”. Надежда Савова им показва филм за Хлебната къща „Св. Христофор” в гр. Габрово.  Запознава ги с дейността й, онагледява разказа със снимки от пътуванията си свързани със заниманията й в областта на Културната антропология. От снимките гледат усмихнати лица на деца от различни раси, които месят хляб и научават за истините на Православието.

 

 

 

 

Около масата се нареждат всички деца от Дома и участват в замесването на хлябове. Един от тя, препасан с престилка, с умение замесва тесто. Оказва се, че учи готварство и затова е така вещ в тази област.

Всички слушат за символното значение на съставките на хляба, притчата за кваса от Евангелския текст, научават подробности за просфорните печати, значението на Светото Причастие и животворящата му сила.

Всеки слага просфорен печат на хлебчето и очаква с нетърпение да опита вкуса на прясно изпечения продукт.

Пеем „Богородице Дево, радуйся”. Докато чакаме,  разговаряме за примера на светиите, Десетте Божии заповеди и двете, които остави Сам Иисус Христос – за любовта към Господа и към ближния. Разговорът се насочва към живота на св. Константин Кирил Философ. Димитър, един от гостите, разказва как той е разяснявал  Светата Троица чрез трите свойства на слънцето.

Идва очакваният момент на споделянето на хляба. Всеки опитва с радост, а някои искат да има повече от уханното печиво.

Възпитатели и ученици си тръгват развеселени и всички се сбогуваме сърдечно, сякаш се познаваме от години.

 

 IMG_6942_1.JPG - 45.47 Kb

 

 

 IMG_6945_2.JPG - 45.89 Kb