molitva Всемирното Православие - НЕКА СИЛНО ОБИЧАМЕ ЦЪРКВАТА

За да запазим единството си, трябва да сме послушни на Църквата, на нейните епископи. Имайки послушание към Църквата, имаме послушание към Самия Христос. Христос иска да станем едно стадо с един пастир (вж. Иоан.10:16).

Нека милеем и ни боли за Църквата. Да я обичаме силно. Да не приемаме да осъждат и порицават нейните представители. Духът, който възприех на Света Гора, беше дух православен, дълбок, свят, мълчалив, без спорове, без разпри и без осъждане. Нека не вярваме на онези, които обвиняват свещенството. 

Дори с очите си да видим как някой духовник върши нещо нередно, нека не го вярваме, нито да мислим за него, нито да го разпространяваме. Същото се отнася и за мирските членове на Църквата, и за всеки човек. Всички сме Църква. Тези, които обвиняват Църквата за грешките на нейните представители, с цел уж да помогнат за поправянето й, правят голяма грешка. Те не обичат Църквата. Нито Христа, разбира се. Тогава обичаме Църквата, когато с молитвата си прегръщаме всеки неин член и вършим това, което върши Христос. Жертваме се, бдим, правим всичко като Него: кога Го хулеха, Той не отвръщаше с хули; кога страдаше, не заплашваше (1 Петр. 2:23).

Нека не пренебрегваме и уставите и порядъка на Църквата. Да участваме в тайнствата, особено в тайнството на божественото Причастие. В тези тайнства се състои Православието. В Църквата Христос предлага Себе си чрез тайнствата и особено чрез светото Причастие.