dom%20Radost_2 Всемирното Православие - ДОМ "РАДОСТ", ИЛИ ДА ОСТАВИШ ЧАСТ ОТ СЪРЦЕТО СИНа Четвъртия фестивал „Осанна във висините”, който се състоя преди броени дни в столичния храм „Св. великомъченица Параскева”, участваше една по-различна вокална група. Четирите малки изпълнителки от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Радост” в с. Дрен, излязоха и изпяха правилно няколкото научени с помощта на диригентката г-жа Мария Гърбева църковни песнопения. Това участие на скромните, тънички деца от Дома ги правеше равни на всички останали. Поне в този ден.

 

Психоложката в Дом „Радост” Светлана Шарлачка разказа, че след ремонта там има и център за настаняване от семеен тип. Стремежът е децата да бъдат научени на духовни, морални, български ценности, на българските обичаи, защото някои от тях са от ромски произход.

Ако в търсачката „Гугъл” изпишете името на Дом „Радост”, ще разберете колко активно ръководителите му търсят участия в специални социални програми за по-добрия начин за отглеждане на децата, печелят проекти за осъвременяване на базата в Дома, за развиване на социалните и трудови умения на малките обитатели, за нормалното им развитие, подходящото им образование и равен шанс за пълноценно участие в реалния живот. Изводът е, че пак всичко зависи от това кой колко плам влага в работата, си.

Г-жа Мария Гърбева например е там по проект от 2007 г. с работното заглавие „Баба и внуци”, целящ приемственост в националните традиции, като например подготовка за участие в празниците Сурвак, Лазаровден, Цветница, Великден. Още повече, че в с. Дрен се провежда национален събор и местните хора се чувстват като домакини.

-  Казахте, че искате да ги научите на църковнославянски песнопения. Защо?

- За да могат да вярват в добрината на хората, за да могат да се научат да са добри, за да могат да вярват в Господ, че има Господ и Той ще ги учи само на добри и хубави неща.

- Кръстени ли са тези деца?

- Имаме спонсори, които проявяват желание да станат кръстници на децата и вече някои бяха кръстени. Част от децата нямат родители и няма кой да се погрижи в това отношение. А кръстниците продължават да се грижат за тях и не само духовно.

- Колко дечица имате в дома?

- 40 са.

- Къде се намира село Дрен?

- Село Дрен се намира между Перник и Дупница, в планината Верила – китно, хубаво селце, надарено с много красива природа, благоустроени къщи и съвременен младежки дух, дух за запазване на възрожденски традиции, обичаи. Всички празници са съхранени в нашето село. Гордеем се с това.

- Как приемате този фестивал?

- Чувствам, че с този фестивал децата  усещат духа на доброто, красотата, на човещината, много добре го приемат, защото това е начин за приобщаване и социализиране на самите деца. Това е едно интегриране в обществото - научаваме децата да вярват в други деца, да вярват  във възрастни хора. Те виждат неща, които се правят от сърце.

 

%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%20%D0%BE%D1%82%20%D0%B4%D0%BE%D0%BC%20%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82 Всемирното Православие - ДОМ "РАДОСТ", ИЛИ ДА ОСТАВИШ ЧАСТ ОТ СЪРЦЕТО СИ


 

 

 

 

Мария Гърбева и психоложката Светлана Шарлачка

 

 

 

 


dom%20Radost_1 Всемирното Православие - ДОМ "РАДОСТ", ИЛИ ДА ОСТАВИШ ЧАСТ ОТ СЪРЦЕТО СИ

 

 

 

 

 

 

Четирите деца от Дом "Радост" и диригентката г-жа Мария Гърбева на Фестивала "Осанна във висините"