Децата и Вярата

С безумна радост ми съобщавате, че Вашата дъщеря е избрана за кралица на красотата, и сякаш очаквате моите поздравления. Срам ме е дори и да пиша за това, и вместо поздравления Ви изказвам дълбокото си съболезнование.

 

В края на учебната 2019-2020 година румънският Парламент изключи от закона общозадължителните уроци по сексуално възпитание. От Румънската православна църква тези уроци бяха наречени „посегателство върху невинността на децата“, съобщи тогава Balkan Insight.

В духа на националния празник 24 май Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, отправя следното Обръщение:

ДО КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ДО НАЧАЛНИЦИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

ДО ПРАВОСЛАВНИТЕ РОДИТЕЛИ

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят, светата ни Църква приласкава и утешава, окуражава и възпитава чедата си в дух на крепка вяра, надежда и любов, социална отговорност и солидарност.

Разказите за деца „Моят Ангел“ на игуменията на Калоферския девически манастир майка Валентина излизат с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Изданието съдържа 55 пъстри, жизнерадостни и поучителни разкази, всеки от които завършва с кратки стихчета – поетично обобщение на казаното в него. Повод са действителни случки с децата от Калоферското неделно училище.

Интервю на Иван Стамболов с Ловчанския митрополит Гавриил по повод конкурса на МОН за нови учебници по Религия-Християнство-Православие

- Ваше Високопреосвещенство, на 5 февруари в МОН бяха отворени синодални проекти за учебници по Религия-Християнство-Православие от първи до пети клас. Обществото отдавна чакаше това събитие и в тази връзка представляват интерес отговорите на някои въпроси, дадени от митрополит, особено от ръководителя на Културно-просветния отдел на Св. Синод на Българската православна църква. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре