Деца в неравностойно положение

В този ден отец Евгени извършваше опело на дванадесетгодишната Люба. Тя изглеждаше на не повече от осем години. Личицето на малкото и крехко момиче почти не се виждаше сред морето от маргаритки – любимите ѝ цветя. Редом с нея в ковчега лежеше старо и протъркано плюшено мече…

С решението си от 03.10.2018 г. Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия определи 24 октомври - когато се отбелязва празникът на иконата на Божията Майка Всех скорбящих радост" („Радост на всички скърбящи“), да стане ежегоден Ден за молитва за децата с увреждания и техните семейства. Той ще бъде вписан в календара на Българската православна църква.


Коледните и новогодишните празници отминаха, а с тях обществото ни отново започва да забравя за стотиците изоставени деца. За някои от нас изпращането на един sms като че откупува гузната ни съвест за съдбите на малчуганите без родители. Жалката истина е, че България продължава да е на първо място в Европа по изоставянето на деца до 3-годишна възраст. Само за година в домовете за деца без родители постъпват няколко хиляди малчугани. По информация на неправителствени организации за 2007 г. над 2000 новородени и деца до 3-годишна възраст са изоставени за отглеждане от държавата. Още по-жалка е статистиката, която сочи, че в социалните домове умират между 50 и 60 невръстни с тежки увреждания.

 

Read more: http://www.monitor.bg/article?id=228251

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре