207909.p Всемирното Православие - КИПЪРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЗА ДОГОВОРА ЗА СВОБОДНО СЪЖИТЕЛСТВО НА ЕДНОПОЛОВИТЕ ДВОЙКИ: ТОВА Е КРАЙНА СТЕПЕН НА ИЗВРАЩЕНИЕСв. Синод на Кипърската православна църква излезе с обръщение във връзка с предстоящото приемане на закона за свободното съжителство (в това чисто и на еднополови двойки). Документът беше прочетен във всички кипърски храмове в неделя, 5 юли.

В обръщението се подчертава, че за „Църквата е неприемлива каквато и да е форма на съжителство извън тайнството на брака“.

Разпростирането на закона за свободно съжителство и върху еднополовите двойки, от гледна точка на свещеноначалието на Кипърската църква, е „крайна степен на извращение“, защото „християнското учение при никакви условия не може да оправдае хомосексуализма и да се примири със съжителството на лица от един и същ пол“.

Св. апостол Павел абсолютно недвусмислено осъжда содомията: "Не се лъжете: нито блудници, нито идолослужители, нито прелюбодейци, нито малакийци, нито мъжеложници...няма да наследят царството Божие" (1 Кор. 6:9-10). Църквата съветва всички, които имат склонност към содомия, да се борят, за да се освободят от тази наклонност, така както се борят с другите греховни страсти.

Св. Синод на Кипърската църква изразява мнение, че законите не трябва да „служат просто за изпълнение на хорските желания, а трябва да имат възпитателна функция. Още по-неприемливо е законодателството да обявява отклонението за норма“.

Законите, които легализират еднополовото съжителство, „ще извратят нравствените критерии на хората и ще съдействат за разпада на обществото“.