Margarita_popova Всемирното Православие - МАРГАРИТА ПОПОВА: ЩЕ БЪДЕ ГОЛЯМ ГРЯХ ДА НАТИСНЕМ КОПЧЕТО ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ! ГЛУПОСТ Е ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ КОНВЕНЦИЯТА НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА!"Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция и след това да започнем да се караме какво точно сме подписали", това заяви в студиото на БНТ вицепрезидентът (2012- 2017) Маргарита Попова. 

Тя разби на пух и прах целия процес за безкритично ратифициране на Конвенцията, който се дирижира от двете министърки Цачева и Захариева, и разкри подводните камъни в Конвенцията, които се крият от българското общество.

 

Много е важно нашето общество да знае за какво точно става дума и още по-важно е ние да знаем, след като се ратифицира Конвенцията, ще можем ли да е изпълним. И в процеса на изпълнението на тази Конвенция пред какви проблеми ще бъде изправена нашата държава и нашето общество, и има ли ресурси и как възнамеряваме да ги решим тези проблеми”, подчерта Попова.

Конвенцията поставяа много сложни въпроси, които трябва да бъда комуникирани, както трябва. Ще бъде голяма грешка, голям грях утре или вдругиден Парламентът да се събере и депутатите да натиснат копчетата под натиск, или заради обещания, заради знания или незнания, заради криворазбрани страсти или пък заради лични очаквания - ние да ратифираме Конвенцията и след това да почнем да се караме какво точно сме ратифицирали”, посочи Попова

Тя подчерта, че Конвенциятта защитава всички права на психополово различните, че ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в Конституцията.

„Да видим какво ни казва тази Конвенция? Трябва ясно да се каже, че тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но в обхвата на тази Конвенция влизат хора, които се разделят на мъж и жена по биологичен признак, наред с хората с психополови особености и с различни особености на пола, което е нещо различно от биологичния пол. А за това в нашето общество дебат не се е състоял”, заяви Маргарита Попова.

 Тя подчерта, че Истанбулската конвенция фактически защитава правата на всички с психополови особености, което се крие от нашето общество.

„Да твърдиш, че тази група от обществото, които имат такива особености на пола като различно социално развитие, че не са защитени от тази Конвенция, това е или неграмотност, или липса на прочит на Конвенцията, или страх да излезеш пред българсското общество и да кажеш, че тази Конвенция защитава и тази част от нашето общество”, заяви тя.

В официалния превод на Конвенцията на немски език и на английски език – навсякъде, където се говори за „социален пол”, се използва терминът „джендър”, каза  Попова.

 „Нашето общество не е толкова неграмотно, ние знаем за неолибералния свят, за свободното общество, знаем за джендър-ученията още от 90-те години, когато правихме нашите закони за защита на детето. Няма как сега да излезе някой и да твърди, че когато е изведено на преден план понятието „социален пол”, това показвало само утвърдени в социалния ни свят роли между мъжа и жената, които били възприети по този начин, и нищо повече от това.

В немския превод много коректно в един от текстовете на Конвенцията, чл.4, параграф 3  се прави изрична разлика между биологичен и социален пол.

Хората в България трябва да знаят колко сериозни и обхватни мерки предвижда Конвенцията за защита на половете от дискриминация, защита на жените и децата от насилие, но не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции.

Не се казва, че тази Конвенция предвижда създаване на международна група –  орган към Съвета на Европа, който на всеки две години ще идва и ще ни мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси”, разкри Попова..

Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, с наливането на огромни пари, с участието на много хора със страшно високи заплати към Съвета на Европа, снабдени с имунитет и привилегии, които ще ни дават оценка за изпълненито на Конвенцията. Един куп неправителствени организации, които работят по тези теми, очакват да бъдат разпределени големи финансови средства, за да си изпълняват задълженията. Това ще се случи и в България.

Попова нарече "глупост" внушенията, които се правят от наши министри (Цачева и Захариева - б.р.), че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България.

Конвенцията ще иска да има гаранции, които да са еднакви за хората, които упражняват различни психоролови особености и останалите, убедена е Попова

„За да сме сигурни как ще можем да изпълним Конвенцията, искам да видя автентичния превод, искам да видя всички мерки, които нашата власт предвижда в законите, включително и  в Наказателния кодекс, за да мога да преценя дали тези изменения в цялостното ни законодателство ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност”, подчерта вицепрезидентът.

С изключителна аргументация Попова разказа до какви изменения в живота ни ще доведе ратификацията на Истанбулската конвенция.

Лековато твърдение, самонадеяност, която граничи с глупост, е да кажеш в днешния ден, че няма да се наложи да се променя Конституцията, преди да видиш целия пакет от нормативни актове, които ще изисква Конвенцията", заяви Попова.  

Нещо повече – в тази Конвенция изрично е записано, че когато се налага и когато е необходимо, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво, заяви с цялата си юридическа компетентност и държавнически опит Маргарита Попова.

Политическато отговорност за всичко това е на народните представители и дано те да не станат обект  на насилие, за да гласуват противно на техните виждания, посочи тя.

Попова заяви, че в обществото липса професионалният дебат за Конвенцията и подчерта, че е огромна политическата отговорност на депутатите в Парламента, пред които тези въпроси са поставени с особена острота на масата.

Най-важното е, ако ратифицираме Конвенцията, как ще я изпълняваме и ще наложи ли това промяна на нашата конституционна идентичност, заключи вицепрезидентът и призова да се чуе мнението на конситуционалисти, учени, юристи, социолози, политолози по темата.

Линк към първоизточника: epicenter.bg