mondjendurnagradi Всемирното Православие - ДЖЕНДЪРНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРОВЕЖДАТ ОТ 5 ГОДИНИ УЧИЛИЩНИ КОНКУРСИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО У НАСВръчване на наградите от джендър-конкурса в МОН 

Национален конкурс за звание „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола” се провежда още от учебната 2013-2014 г. Организатор е ДОИТ – Фондация „Джендър, образование, изследване и технологии“, с подкрепата на НМД – „Национална мрежа за децата“, както и  Министерство на образованието. Всяка година се излъчват училища победители. Първото е ПГЛПЕХТ - гр. Ямбол през 2014 г. През учебната 2015-2016 са участвали 77 училища! Ето и информация за наградите от сайта на МОН:

МОН връчи наградите „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”

В Министерството на образованието и науката в партньорство с фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ и Националната мрежа за децата бяха връчени наградите „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”.

Калоян Дамянов, съветник на министъра на образованието и науката, поздрави директорите на училищата, спечелили приза, и им пожела все така всеотдайно да работят за осигуряване на здравословна и безопасна среда за децата и учениците. Той увери присъстващите, че желанието на министър Кунева е целенасочено да се работи за намаляване на насилието и агресията сред подрастващите, защото именно чрез толерантността към различието се оценява зрелостта на обществото.

За изграждането на сигурна и спокойна среда в училище, където децата да могат да учат и развиват спокойно своите таланти, независимо от различията, и за ползата от такива конкурси, създаващи добри практики, говори Елена Велинова, представител на фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“.

Тази година в инициативата „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”, която се провежда за трета поредна година, участваха 77 училища, 7 от които спечелиха приза:

На първо място по категории – ОУ, СОУ и Професионална гимназия, са класирани: ОУ „Пейо Яворов“- гр. Кърджали, СОУ „Бачо Киро“- гр. Павликени и ГПНЕ „Гьоте“ – гр. Бургас.

На второ място - 52. ОУ „Цанко Церковски“ – гр. София, СОУ „Панайот Волов“ – гр. Шумен, СОУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен.

Специална грамота получи и директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Златоград, миналогодишен призьор, което продължава да работи за намаляване на агресията и насилието в училище усилено и през тази учебна година.

Директорите на отличените училища благодариха на ръководството на Министерството на образованието и науката за помощта, която им оказва в ежедневната работа в посока изграждане на толерантни и готови на взаимопомощ ученици.


 
14 юни 2016

 

Планираният през 2017-2018 учебна година конкурс е обявен за юбилеен, пети подред. Информацията за тазгодишния конкурс можеше до днес преди обед да се види на сайта на Министерство на образованието, след което беше спряна, затова ви препращаме към обява на МОН за предишно негово издание:

 

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЗВАНИЕУЧИЛИЩЕ БЕЗ НАСИЛИЕ И СТЕРЕОТИПИ, ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ПОЛА” 2014-2015

Конкурсът е в рамките на проект на фондация ФондацияДжендър образование, изследвания и технологии” (ДОИТ) със същото име и се основава на попълнениКарти за оценка на училищната среда”, които училищата попълват добросъвестно и по собствено желание.
Крайният срок за изпращане на попълнените карти е 31.01.2015 г. на електронния адрес на фондация ДОИТ Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Участието в конкурса е доброволно.

Училищата финалисти ще бъдат посетени през м.април, а победителите ще бъдат обявени на 24 май.
За да се разпространят добрите практики и ефекти от проекта на национално ниво и да бъдат мотивирани всички училищни ръководства и педагогическите екипи да работят по темата и да се развиват по най-добрия начин в полза на цялата училищна общност (ученици, учители, родители) и на обществото като цяло, проектът предвижда присъждане на званиетоУчилище без насилие и стереотипи, определени от полана училища, които покажат успешна работа и постижения в тази област.

 

+ + +

147679941237566 Всемирното Православие - ДЖЕНДЪРНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРОВЕЖДАТ ОТ 5 ГОДИНИ УЧИЛИЩНИ КОНКУРСИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО У НАСКрасимир Каракачанов

Както писа „Гласове“, министърът на отбраната от квотата на Обединените патриоти Красимир Каракачанов е предотвратил въвеждането на джендър обучение за деца в предучилищна възраст и детските градини. „Текстовете (с доста правописни грешки) били заложени по настояване на ЛГБТ и джендър-организации в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 - 2018 година“, се казва още в съобщението.

 

Към публикацията в "Гласове"