Starozagorski%20mitropolit%20KIPRIAN Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ КИПРИЯН ЗАКЛЕЙМИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НА ДИСКУСИЯТА В СУ. ЗАЛАТА ГО АПЛОДИРА БУРНО!Старозагорски митрополит Киприян

"Българският народ да отстоява своята вяра, която го е съхранила. Горко на ония, които доброто считат да зло, а злото за добро", припомни библейските слова той.

Старозагорският митрополит участва в обществената дискусия в Аулата на Софийския университет относно законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.


Домакинство на форума предложи СУ "Св. Климент Охридски".

"Истанбулската конвенция отваря вратата към морален разврат", заяви в изказването си на обществената дискусия по конвенцията митрополит Киприян. 

По този начин митрополит Киприян повтори основния извод от  становището на Светия синод, прието на 22 януари.

Старозагорският митрополит Киприан прочете отново позицията на Светия Синод, призова Парламентът да не ратифицира конвенцията и връчи на парламентарния председател Цвета Караянчева синодалното становище.

В текста на английски понятието "джендър" е разграничено от понятието "пол", обърна внимание архиереят.

Чрез употребата на понятието "джендър" се въвежда една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж и като жена, каза той. Според тази идеология биологичният пол няма значение за човешката идентичност, а представлява диктатура на природата над човека. Това отрича основната библейска мъдрост - и сътвори Бог човека по свой образ, като мъж и жена ги сътвори, продължи Киприян.

Регламентите на конвенцията, свързани с въвеждане на стереотипни роли на пола, са против установените от Бога роли в семейството, добави той.

Горко на ония, които доброто считат да зло, а злото за добро, припомни в края на словото си библейските слова той.

И призова - българският народ да отстоява своята вяра, която го е съхранила.

Митрополит Киприан връчи позицията на Светия синод на Цвета Караянчева.