7767-300-225 Всемирното Православие - КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: "СПИРАМЕ ДЖЕНДЪР ПРОУЧВАНЕТО В УЧИЛИЩАТА. НЕ Е НАЙ-ВАЖНАТА НИ ЗАДАЧА"Образователното министерство спира проучванията на неправителствените джендър организации, които вървят в български училища от 2013-а. Това съобщи министър Красимир Вълчев пред БНТ.
„Ще се въздържим от провеждането на проучванията по джендър проектите. 

Дебатът в обществото е полезен. Трябва да имаме относителен обществен консенсус какви ценности искаме да учим децата.

Има един безспорен пакет от ценности – гражданските, националните, европейските, общочовешките. Но има и такива, които предизвикват и дискусия и които родителите не искат да бъдат изучавани в училище. Трябва да бъдем сдържани и предпазливи. Това е и разделителна линия между либералното и консервативното. Не сме провели дебата докрай. Ще изчакаме. Провеждането на проучването не е най-важната ни задача”, увери министърът. Той уточни, че това е инициатива, която преди МОН е подкрепило.


В ефира на „Денят започва” той коментира широк спектър от теми – приемът в професионалните училища, изучаването на комунизма, заплатите, модернизацията.


„Нашата политика е за ежегодно увеличаване на приема в професионалните училища. Бизнесът изпитва недостиг на кадри. 2/3 от България е икономическа пустиня. Инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Професионалното образование загуби престиж в последните години. Но сега тези, които имат технологични умения и образование, взимат по-високи заплати. Разликите ще продължават да растат”, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

„През следващите десетилетия ще имаме недостиг във всички сфери. Проблемът ще се решава с увеличаване на приема, финансирането и др. Важно е да променим нагласите на родителите и на децата, за да предпочетат професионалното образование”, уточни министър Вълчев.

Вълчев коментира и новите учебни програми по история, където в учебниците за X клас влезе изучаването на периода 1944-1989 г. Това породи спорове и напрежение в обществото.  Според министъра причината е, че все още „всеки има спомени. Периодът още се използва политически. Може би БСП, за да не каже директно, че не харесва фактите, пита защо го няма предишния период и т.н. 

Няма идеологизация на историята в учебния материал сега. Програмата е балансирана. Но не можем да не кажем негативните неща за режима. Факт е, че всички имаме добрите спомени от онзи период, всички харесваме музиката на Митко Щерев и Лили Иванова, пазим спомените за велосипеда "Балкан". Но не можем да сложим розовите очила, защото това означава да променим ценностите на Европа, които ние сме избрали – демокрация, гражданско общество. От тази гледна точка режимът е осъден от Съвета на Европа. не можем да не учим какво е представлявал този период, който е осъден и с декларация на Европа.”


Красимир Вълчев коментира заплащането в сектора, материалната база, нивото на модернизация:

„Поели сме ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите за четиригодишен мандат. За следващо увеличение ще говорим през есента. Най-важното ни предизвикателство е да обезпечим системата с кадри. И да мотивираме млади хора, които да изберат учителската професия. Дигитализацията е неизбежна. Само по програма „Региони в растеж” са предвидени 600 милиона. Училищата имат нужда от редица материални подобрения и най-вече комуникационни. Всяка година правим малки крачки по отношение на дигитализацията“.