12-01-04-18620 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: СКРИТО ПОД ПРИВИДНОСТТА „ДА ЗАЩИТИМ ЖЕНИ И ДЕЦА“ СЕ ВЛАГАТ МАТЕРИАЛ, АЛИНЕИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ ЩЕ ДОВЕДАТ МНОГО ДО РАЗРУШАВАНЕ НА ЕДИН ТРАДИЦИОНЕН ХРИСТИЯНСКИ МОРАЛ, КОЙТО В БЪЛГАРИЯ ГО ИМАМитрополит Гавриил

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил коментира пред БНР т.нар. Истанбулска конвенция и последствията, които тя ще предизвика в ценностен и обществен план:

Искам да кажа, че ако това стане - ратифицирането на Конвенцията - заложените в документа положения ще имат по-голяма правна тежест в сравнение с националното ни законодателството, това е написано и в Конституцията, в съответната сфера.

Обаче заложените в Конвенцията идеи и мерки надхвърлят привидната обосновка за защита конкретно на жените от домашното насилие. Искам да кажа и друго - много по-голямо насилие ще има за жените, ако се приеме Конвенцията и ако се тръгне по пътя на утвърждаване на тези принципи. Това се говори в обществото и българският народ мисля, че го разбра и огромната част от българите са против ратифицирането, не защото са против защитата на жените – за това има закони и могат да се подобрят и могат да се допълнят, но тук, скрито под привидността „да защитим жени и деца“ се влага материал, алинеи, които всъщност ще доведат много до разрушаване на един традиционен християнски морал, който в България го има.

Ние сме категорично против ратифицирането, но не защото сме против защитата на жените и защитата от домашно насилие, допълни духовникът и припомни библейските текстове, че Бог е създал само два пола.

Митрополитът припомни, че 11 страни – членки на ЕС са отхвърлили документа, а някои са го приели с условия.