98384.p.jpg?0 Всемирното Православие - ВЪВ ФРАНЦИЯ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ, НАСТОЯВАТ ЗА РЕФЕРЕНДУМВ неделния ден десетки хиляди французи излязоха на улицата, за да протестират срещу готвения от кабинета на президента Франсоа Оланд законопроект, целящ легализирането на еднополовите бракове, съобщава ИТАР-ТАСС. Законопроектът, който трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента в края на месеца, предлага следната промяна на определението брак в Гражданския кодекс на страната: „бракът е съюз, сключен между двама души от различен или от един пол”. Като следствие от това ще стане възможно осиновяването на деца от еднополови двойки, включването на „знания” за такива съюзи в учебниците на децата, семейните консултации, базите данни и пр.

 

В митинга взеха участие не само мнозина влиятелни политици от водещите партии в страната, но и френски католически епископи, които излязоха на улиците с паството си, включително парижкият архиепископ кардинал Андре Вен-Троа. „Искам да изразя подкрепата и одобрението си за организаторите, отбеляза той. – Французите трябва да имат възможност да заявят точно какво мислят по въпроса”.

На сайтовете на френските католически епархии се появиха съобщения с призиви към вярващите да се молят и да участват в протестни демонстрации. В сайта на парижката архиепископия започна подписка с обръщение към депутатите, сенаторите и кметовете на градовете с настояване да не приемат законопроекта.

Днес темата за загубата на християнските ценности е много актуална във Франция. Протестиращите изискват да се проведе обществено обсъждане на въпроса за легализацията на еднополовите бракове и да се организира общонационален референдум, а не новото ръководство на страната едностранно да налага реформа, засягаща фундаменталните основи на обществените отношения.

Протестната акция срещу обсъждания законопроект обхвана 80 от най-големите градове на страната, възмущението на французите беше толкова голямо, че в някои случаи полицията използва сила. Особено силна беше акцията в една от главните френски светини – манастира Лурд.

Въпросът за легализацията на еднополовите бракове, влизащ в предизборната програма на новия президент Франсоа Оланд, предизвика остра полемика във френското общество. Първите масови протести в цяла Франция започнаха в средата на ноември, когато повече от сто хиляди души протестираха срещу готвения за одобрение от правителството законопроект.