3%20(3) Всемирното Православие - МОЛЕБЕН ЗА УМНОЖАВАНЕ НА ХРИСТОВИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, ПРОТИВ УЗАКОНЯВАНЕ НА БЕЗЗАКОНИЕТО

След вечернята, освещаването на петохлебието и другите приноси послучай празника на свети апостол Андрей Първозвани, в столичния храм „Св. Петка Самарджийска”, София се състоя молебен за умножаване на Христовите добродетели и срещу узаконяване  на беззаконието. Предстоятелят на храма отец Георги Спасов прочете молитва за запазване на мира и друга към св. Мария Египетска. В словото си пред събралия се народ той каза:

„До какъв абсурд стигаме в нашето общество, братя и сестри, някой си да се посрами не от греха, а да се срамува да изповяда Господа пред грешници и прелюбодейци. И това не е само теоретично, за съжаление, виждаме го наяве навсякъде около нас. Виждаме хора, които се срамят от истината, хора, които се срамят от божествените добродетели и се опитват да узаконят беззаконието. Хора, които са потомци на православни християни, хора, които много добре знаят историята на България и линията на нейната политика, хора, които много добре знаят значението на своето служение днес – тези хора допускат да се посрамят от Господа пред този грешен и прелюбодеен свят.

Господ е казал какви трябва да бъдем, че тези, които Го прославят тук, които Го изповядат, тях Той ще ги представи и признае пред своя Отец Небесен. Главното чудо да се извърши в нашето сърце, в нашия избор на свободната воля. Не в къщите си да поставяме някакви малки молитвени кътчета, едва забележими, а сега гледам по мебелните магазини дори правят секции със специално място за телевизора. Представяте ли си докъде сме стигнали? Защо една мебелна фирма не се е сетила как да направи секция с иконостас в нея? Нима живеем в нехристиянско общество или не знаем как трябва да се слави Бога? Напротив, ние сме православни християни, имаме отговорност на православни християни. И затова нека нашите домове бъдат украсявани с ликове на светии, с кандила. И не трябва да се срамуваме, че ако дойде някой гостенин, ще види иконите, а той трябва да се срамува, че няма в къщата си икони. И не ние да се срамуваме в този грешен и прелюбодеен свят от Господа, а грешниците и прелюбодейците да се срамуват, да се разкаят, ние за това се молим, да бъдат те спасени и обърнати в правата вяра.”

Отец Георги Спасов сподели с радост, че идеята за този молебен  радост е на две сестри християнки, които са обезпокоени от тенденцията да се узакони  блудството и прелюбодейството. След като говори за т.нар.  „фактическо съжителство” – понятие, което прикрива разпътството, той каза, че сега се върви дори по-нататък: да се узакони изобщо блудството и прелюбодейството, не само фактическото съжителство.

В заключение свещеникът подчерта: „Нечестивият е обявил война на всяко благочестие, но ние знаем от Бога, че „портите адови няма да надделеят над Църквата” и доказателство за това е, че ние сме се събрали за молитвал Няма да пишем молба до земния цар и княз, а ние изпращаме нашата обща или обществена молба до Небесния Цар, Царя на Царете и вярваме, и се уповаваме на Неговата сила и слава, че беззаконието няма да бъде допускано. Затова, братя и сестри, нека се молим на Господа да влее в нас разум и духовни сили, за да знаем как да се молим, за да може нашето упование на Него, на пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, на свети Андрей Първозвани, на св. Мария Египетска, на света великомъченица Параскева – Петка и на всички светии да бъде непоклатно и по техните молитви и ние да бъдем в пътя на спасението и, както чухте в молитвата, да наследим живот вечен. Божието благословение да бъде върху всички нас! Амин!”