„Абортът и болести предавани по полов път“. Това бе темата, която доброволци от програма „Младежи на кръстопът” от Пловдив разискваха с 20 ученици от седмите класове на 7-мо СОУ „Отец Паисий” и в 1-во СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян. Тийнейджърите видяха част от филма “Тихият вик“, който показва драмата около аборта и последствията от него, особено сред младите момичета.

 

Тема на разговор бяха и болестите, предавани по полов път – как става заразяването и каква е надеждността на презерватива като предпазно средство. „В края на срещата всички деца стигнаха до разбирането, че най-сигурният начин е въздържанието - тоест, да се изчака със секса до брака и да бъдат верни на партньора си”, каза Мариян Паунов от „Младежи на кръстопът”. Според него учениците започват да правят секс средно на 14 години, като средата е определяща. „Там, където семейството е в криза и обществото страда. Повечето от децата споделят, че родителите не им говорят за секса. Научават за нещата от порното и интернет. ”, каза още Паунов. По думите му те жадуват някой да им покаже какво означава да си истински мъж или жена.

 

Бивши наркомани отново разказаха съдбата си, този път пред ученици от 7 СОУ. Статистиката е потресаваща – всеки четвърти шестокласник е опитвал трева или амфетамин. „Дрога, алкохол и секс – това са параметрите, с които днес се измерва един добър тийнейджърски купон. Последните проучвания сред младежите сочат, че колкото е по-голям броят на партньорите и на таблетките амфетамин или екстази, толкова е по-яко партито”, каза 30-годишният Мариян Паунов.

 

Самият той е бивш наркоман, сега обаче обхожда цяла България на доброволни начала, за да разказва на младежите за грешките в своя живот и последиците от тях.

 

Източник: http://smolyanpress.net