АБОРТЪТ Е УБИИСТВО

Православните следва по-активно да се борят за забраната на аборта, счита архимандрит Ефрем, игумен на Ватопедския манастир на Атон.

В своето съобщение до международния фестивал "За живот" разяснява: "Неприемливо е в православни страни да се извършват такива отвратителни престъпления - абортите, а и още повече в такова количество. 

Изкуственият аборт се разглежда от всички религии по света като убийство на дете. В Стария Завет изкуственият аборт не се споменава пряко, но от текста на Библията може да се направят съвсем сигурни изводи по отношение на аборта.
Църквата винаги е осъждала аборта като убийство.

На 24.06.2019 г. великият съвременен подвижник, проигумен на атонския манастир Филотей, старецът Ефрем (в света Йоанис Мораитис) навърши 91 години. В чест на годишнината му поместване този негов много важен текст. 

Старецът Ефрем роден е през 1928 г. в град Волос (Гърция). На 19-годишна възраст  напуска света и отива на Света Гора Атон, ставайки послушник на светия старец, безмълвник и пещерник Йосиф Исихаст.

В Гърция Св. Синод на Еладската православна църква установи ден за защита на нероденото дете, съобщи гръцката информационна агенция „Romfea.

В съответното циркулярно писмо, придружено с протокол № 5721/2018 г., те подчертаха, че членовете на Св. Синод са приели това решение, за да защитят живота на децата и да решат демографския проблем в Гърция.

На 13 януари 2019 г., на 71-годишна възраст се престави в Господа Сисанионският и Сиатистски митрополит Павел, часове след като отслужи последната си св. литургия. В православния свят гръцкият йерарх беше известен с книгите, беседите и статиите си по актуални теми: бракът, абортът, политика и Църква, съвети към родителите и др., в които неизменно защитаваше християнските ценности.

Предлагаме ви откъс от статията му „Абортите - узаконеният геноцид“.

На 15 март в Санкт Петербург стартира четиримесечно литийно шествие, организирано от движението "За жизнь!" („В името на живота!“). Неговата главна цел е общата молитва за прекратяване на абортите. За четири месеца участниците в него ще изминат пеша около 2700 километра – от Царско Село до Ганина Яма (Екатеринбург).

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре