Предложението е свързано с резултатите от последните изследвания на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), проведени в Азърбайджан, Албания, Армения и Грузия.

В тези страни на 100 новородени момичета се падат 111–112 момчета, при положение, че обикновено разликата е пет новородени. В ПАСЕ смятат, че цялата вина е в модела на половите стереотипи, които се наблюдават в културните традиции на някои страни, предава mednews.kz.

Съгласно проекторезолюцията, изготвена от швейцарския депутат Дорис Стамп, „на лекарите от държавните болници ще бъде препоръка да отказват информация за пола на плода или, в краен случай, да правят така, че тази информация да се поднася положително, независимо от пола”.

Също така на всичките 47 страни членки на Съвета на Европа ще бъдат предложени препоръки да се подобри работата по отношение предотвратяване на избираемите (селективните) аборти.

В проекта много ясно е записано, че дискриминацията и жестокото отношение към жените в много страни са достигнали невероятен размах. В създалата се ситуация бъдещите майки се опасяват, че на момичетата ще им се наложи от първия ден на живота си да изпитват пренебрежително отношение върху себе си. За да се подобри ситуацията, е необходимо да се въведе съответна законодателна промяна. Както смятат специалистите, тези поправки в закона могат да помогнат да се избегнат абортите по полов признак. Изключения могат да правят единствено абортите, необходими за избягване на наследствени заболявания.

През м. май т.г. медици заявиха на всеослушание, че предпочитането на ембриони момчета се превръща в заплашителна тенденция и предупредиха, че съвсем скоро това ще се разрасне в една от формите за изтребване на хора по полов признак.

Ситуацията със селективните аборти остава, както и преди, най-сложна в азиатските страни: Китай, Тайланд и Индия. Този проблем засяга и някои европейски страни, където живеят многобройни мюсюлмански общности.