Асамблеята на православните епископи, католически йерарси, общини на петдесетниците, баптисти, консервативни иудеи и други религиозни организации заявиха протеста си срещу новия закон за защита на здравето в САЩ, съобщава Седмица.ru, с препратка към сайта Religionenlibertad.com.

 

Асамблеята на каноничните православни епископи в Северна и Централна Америка (наброяваща 65 американски епископи и 2 хиляди енории на Цариградската, Московската и Антиохийската Патриаршия и православните църкви на страните от Източна Европа) изрази несъгласието си със закона за защита на здравето, задължаващ да се осигури медицинско обслужване на служителите, включващо аборт, контрацепция и стерилизация.

Православните архиереи публикуваха документ, призоваващ всички християнски и други организации, отхвърлящи новия закон за здравето, да обединят усилията си срещу неговото приемане.

Епископите подчертават, че 1-вата поправка към Конституцията на САЩ гарантира свободата на вероизповеданията. Тази свобода се нарушава, когато религиозна организация е задължена да плаща за контрацепция, в това число за препарати, предизвикващи аборт и стерилизация. Не трябва работодателят да се задължава да оказва подобни медицински услуги. Съвместно заявление, призоваващо да се излезе срещу приемането на закона, публикуваха и 40 протестантски и еврейски организации. 142 католически епархии също публично се обявиха против новия закон.

Вашингтон, 8 февруари 2012 г.