shatov Всемирното Православие - ЕПИСКОП ПАНТЕЛЕЙМОН: „ЦЪРКВАТА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ВЪЗПРЕ  ЖЕНИТЕ ОТ АБОРТ”Председателят на Синодалния отдел за благотворителност на РПЦ коментира резултатите от социологическо проучване, според което 42% от руснаците смятат, че е недопустимо да се прави аборт поради ниски семейни доходи.

 

Забележително е, че след 70 години безбожие, разрушаване на традиционната система на нравствените ценности много хора в Русия изключват като възможност правеното на аборт”, - отбелязва председателят на Синодалния отдел за църковна благотворителност и социално служение Смоленският и Вяземски епископ Пантелеймон, коментирайки данните от проучването, проведено по поръчка на Обществената палата на агенцията за социални технологии „Политех”. Според допитването 42% от жителите на Русия смятат, че е недопустимо да се прави аборт поради ниски доходи на семейството.

Заедно с това, по данни от допитването, 35 % от анкетираните смятат, че абортът е възможен „в някои случаи”, 16 % - че е „винаги допустим”. „В действителност има два пътя: спокойно да се наблюдава как хората правят аборти, или да се направи всичко възможно, за да се помогне на нуждаещите се семейства”, - каза председателят на Синодалния отдел за благотворителност, коментирайки данните от анкетата. — „На някого може да му се стори, че е по-изгодно въобще да нямаш деца. Но трябва да се разбере, че от това ще пострада цялото ни общество – нашият народ просто няма да има бъдеще. Ако се мисли само за собственото земно благополучие, това ще доведе до необратими последствия”, — добави председателят на Синодалния отдел за благотворителност.

„Църквата не само напомня за това, че абортът е грях, но и се старае да направи всичко, за да възпре хората от тази страшна крачка. Създаден е Патриаршески Съвет по въпросите на семейството и защитата на майчинството, действат повече от 50 църковно-обществени центрове за защита на майчинството, неотдавна Църквата откри в Москва „Дом на майката” . Днес приоритетната ни задача е именно помощта за семейството и преди всичко - за многодетното, - подчерта епископ Пантелеймон. Той напомни данните от официалната статистика, според които многодетното малоимотно семейство с 3 и повече деца всеки месец изпитва недостиг от 1800 рубли, пресметнато на един член от семейството. „Ние смятаме, че това е неголяма сума, която може да бъде покрита с помощта и общите усилия на всички добри хора – преди всичко от тези 42% руснаци, които смятат, че е недопустимо правенето на аборт по причина на ниския семеен доход”.

Според споменатата анкета, 63% от руснаците смятат, че човешкият живот започва от момента на зачатието. „Вярваме, че душата на човека се дава в момента на зачатието. И макар ембрионът в ранните стадии на развитие да не прилича на човек, ние знаем, че той има душа, а значи – вечен живот, - отбеляза председателят на Синодалния отдел за благотворителност. – Следователно той не трябва да бъде унищожаван и с него да се правят експерименти”. Епископ Пантелеймон напомни за неотдавна приетия проект за конституция на Унгария, където се потвърждава, че човешкият живот започва от момента на зачатието: „Унгария прие тази норма, която винаги се е смятала за правило”.

Напомняме, че Декларацията за правата на детето потвърждава, че „детето, предвид на физическата и умствената му незрялост, се нуждае от специална защита и грижа, включваща необходимата правова защита – както преди, така и след раждането.

 

Още по темата за Борбата срещу абортите можете да прочетете в нашата рубрика Абортът е убийство 

Синодален отдел за църковна
благотворителност и социално служение