70269.p Всемирното Православие - В. ЛЕГОЙДА: „ДОКАТО МНОЗИНСТВОТО СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ ИЗПИТВАТ БОЛКА И СЪСТРАДАНИЕ, ГЛЕДАЙКИ ОСТАНКИТЕ ОТ НЕРОДЕНИТЕ ДЕЦА, ИМА ШАНС ЗА ДУХОВНОТО ОБНОВЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО НИ”

Молебен на мястото на намерените остатъци от човешки ембриони в гората близо до селището Аник, под град Невянск, Свердловска област, 3 август 2012 г.

Председателят на Синодалния информационен отдел на Руската православна църква В. Р. Легойда нарече прискръбен фактът, че общественият резонанс, предизвикан от намирането на изхвърлени контейнери с човешки ембриони в Свердловска област, може да завърши само с наказание на виновните за „нарушение на правилата за утилизация на медицинските отпадъци”.

 

Свердловската история остави малцина безучастни и разкри острия за Русия проблем за достойно отношение към неродилите се младенци, отбеляза В.Р. Легойда. „Били ли са намерените ембриони жертва на аборти или не –за да се предотврати повторение на нещо подобно в бъдеще, руското общество е призвано да преразгледа на държавно равнище отношението към проблема, свързан със защитата на човешкия живот. Към молитвата за починалите, състояла се на 3 август пред иконата на Витлеемските младенци, ние присъединяваме свидетелството за даденото от Бога достойнство на човека от зачатието до смъртта, без уважението към което съществуването и развитието на човечеството губи смисъл”, - заяви председателят на Синодалния отдел.

По думите му, е необходимо да се инициира широка обществена дискусия, последвана от мерки, насочени към промяна на циничното отношение към човешкия живот, изкуствено формирано чрез пропагандата на лъжливите ценности на всепозволеност и егоизъм.

„Докато мнозинството съотечественици изпитват болка и състрадание при гледката на останките от неродените деца, има шанс за духовно обновяване на нашето общество, което впрочем е невъзможно без самоотверженост и жертви”, - заключи В.Р. Легойда.


Москва, 8 август 2012 г.