73012.p Всемирното Православие - КАТОЛИЦИТЕ В ИРЛАНДИЯ НА БОРБА СРЕЩУ ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА АБОРТИТЕ

Демонстрацията в Дъблин

Католическият примас на Ирландия заяви, че всеки опит да бъдат легализирани абортите в Ирландия ще срещне „активна и всестранна съпротива”, съобщава Православие.by, като се позовава на Catholic Word News.

В Уотърфорд, главният град на едноименното ирландско графство, президентът на конференцията на ирландските католически епископи и примас на Ирландия архиепископ Шон Брейди заяви, че ирландското правителство няма никакво основание да променя закона за абортите, така че да съответства на решенията на Европейския съд, приети през 2010 г.

 

Във връзка с плана на правителството да преразгледа законодателството на страната по отношение на абортите, кардинал Брейди подчерта важността всички католици „да бъдат готови да защитят равното право на живот на майката и детето, да бъдат готови да се противопоставят на каквито и да било усилия за въвеждане на абортите в страната, която е една от най-безопасните места в света за майките, чакащи дете”. Католиците трябва „да имат мъжество, така че нашият глас да бъде чут”, добави кардиналът.

В Ирландия абортите са забранени. Преобладаващото мнозинство ирландци се отнасят отрицателно към абортите.

През 1992 г. Върховният съд на Ирландия постанови, че абортът е възможен изключително по медицински показания, само в случая, когато съществува пряка заплаха за живота на жената.

През 2010 г. три ирландки са се обърнали с искане към Европейския съд по правата на човека. Поводът е бил отказ на ирландските лекари да извършат аборт. В единия случай ситуацията е била действително доста трудна. Жената провеждала курс за лечение на онкологично заболяване. Курсът бил успешен, жената се възстановявала. Въпреки това продължаването на бременността можело да доведе до рецидив.

Европейският съд намерил, че правата на тази жена са били нарушени. В другите два случая исковете са били отхвърлени.

Уотърфорд, 28 август 2012 г.