75451.p Всемирното Православие - В ЮЖНОСАХАЛИНСК БЕШЕ ОТКРИТ ЦЪРКОВЕН ПРИЮТ ЗА БРЕМЕННИ В Южносахалинск беше открит църковен приют за бременни жени, съобщава прес-службата на Синодалния отдел за църковна благотворителност и социално служение на Руската православна църква.

„Често тежките социални условия тласкат младите жени да абортират. Църковният приют „Дом на милосърдието” трябва да стане алтернатива на специализираните заведения за аборти за младите жени, попаднали в „кризисна ситуация” – каза ръководителят на центъра и началник на епархийския отдел за църковна благотворителност на Южносахалинска епархия свещеник Максим Лобановски.

 

В приюта жените ще могат да живеят през време на бременността и още около шест месеца след раждането. Социалните работници в центъра ще направят всичко възможно, напускайки „Дома на милосърдието”, младата майка да не се окаже отново на улицата: ще им помогнат да оформят необходимите документи за получаване на държавна помощ. В приюта ще помогнат и на тези жени, които не желаят да възпитават детето си, но не искат да правят аборт.

За настаняване на младите майки епархията е закупила тристаен апартамент в Южносахалинск, напълно готов да приеме първите си гости. В най-скоро време информация за работата на центъра ще бъде сложена в женските консултации и родилните домове.

Сахалинският проект „Дом на милосърдието” е един от 17-те победители в конкурса за регионални социални проекти „Защита на семейството, майчинството и детството” Конкурсът се проведе от Синодалния отдел по църковна благотворителност на РПЦ с подкрепата на благотворителния фонд „Св. Василий Велики”. Общият бюджет на конкурса беше 15 милиона рубли. За „Дома на милосърдието” в рамките на конкурса Синодалният отдел отдели повече от 372 000 рубли за първия етап от реализацията на проекта.

В настоящия момент в Русия работят повече от 50 църковно-обществени центъра в защита на майчинството, в това число 9 приюта за бременни и майки с деца.

Южно-Сахалинск, 12 септември 2012 г.