106382.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЕДВИЖДА СЕ ЛЕКАРИТЕ В БЕЛОРУС ДА МОГАТ ДА ОТКАЗВАТ ИЗВЪРШВАНЕТО НА АБОРТ На белоруските медици може да бъде предоставено правото да отказват изкуствено прекъсване на бременността, предаде „Интерфакс”, позовавайки се на Центъра за духовна просвета и социално служение „Св. Богородица - Радост на всички скърбящи” към Белоруската православна църква.

Това е предвидено в проекта за закона „За внасяне на изменения и допълнения в закона За здравеопазването”.

За да може да се направи такъв отказ, трябва да има писмено уведомление от ръководителя на здравоопазващата организация, и то само в случай, че отказът не заплашва непосредствено живота на жената, уточняват от центъра.

При по-нататъшното доработване на законопроекта ще бъде разгледано предложението за правото на лекаря да откаже провеждането на редукция, т.е. намаляване на броя на заченатите при провеждането асистирани репродуктивни технологии ембриони по пътя на тяхното унищожаване.

В края на 2012 г. Белоруският екзархат и Римокатолическата църква в Белорусия излязоха със съвместна резолюция да се внесат поправки в закона "За здравоопазването", в който се предлага забрана на абортите в страната.

През 2012 г. в Белорусия са били извършени близо 27 000 аборта.

 

http://www.pravoslavie.ru/news/59959.htm