atrabella Всемирното Православие - АБОРТЪТ СТАНА "ЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ"Европейският парламент прие резолюция, разглеждаща аборта като фундаментално право и част от репродуктивните права, независимо от това, че този въпрос остава в рамките на националната политика на страните членки на ЕС.

Така нареченият Отчет на Тарабела, по името на белгийския политик Марк Тарабел, излезе от рамките на дискусията за равните права и премина към радикалната промяна на статуса на аборта, приравнявайки го към най-важните човешки права.

Като цяло ситуацията се движи към засилване на проабортната риторика в страните от ЕС и натиск върху държавите, които защитават живота на своите граждани преди раждането. Параграф 45 от Отчета на Тарабела гласи "поддържа, че жените трябва да имат контрол над техните сексуални и репродуктивни права ... да имат достъп до контрацепция и аборт..."  

Резолюцията беше приета по време на сесията на Европарламента в Страсбург с 441 гласа, против бяха 205, а 52 - въздържали се. Мярката е изцяло подкрепена от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (Progressive Alliance of Socialists and Democrats) — социалдемократична фракция на Европейския парламент. Фракцията съществува под различни имена от момента на създаването на Европарламента през 1953 г. и до изборите през 1999 г. беше най-многобройната в парламента. Настоящата фракция заема второ място по брой членове в Европейския парламент.

Отчетът беше определен като „противоречив" от Федерацията на католическите асоциации на семейството, доколкото отнася аборта към фундаменталните човешки права и противоречи на Хартата на Европейския съюз за правата на човека. Първата статия на Хартата гласи, че „Човешкото достойнство е неприкосновено. То подлежи на уважение и защита". Във втората статия се говори, че "Всеки човек има право на живот". Хартата на Европейския съюз по правата на човека е документ, определящ някои основни права. Формулировката на този документ беше съгласувана на ниво министри и беше включена в проекта за конституция на Европа.

Отчетът на Тарабела предизвика протест в средите на християнската общественост на ЕС и срещу него беше организирано събиране на подписи (http://www.citizengo.org/en/19722-eu-parliament-vote-right-abortion), като до този момент под протеста са се подписали над 250 000 души.

На 12 май, четвъртък, Европарламентът ще приеме друг проабортен документ  под името "Отчетът на Панцери", наречен на неговия автор Пиер Антонио Панцери (http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_en.pdf). Статия 15 от този документ признава аборта като "средство за спасяване живота на жената“. В превод от бюрократичния език на ЕС "достъп до услугите на репродуктивното здраве" означава поддръжка за абортите, контрол над раждаемостта и корупция на малолетните и непълнолетните деца.