1374348438_07.21-za-zhizn Всемирното Православие - ПАТРИАРХ КИРИЛ ПОСТАВИ ПОДПИСА СИ ПОД ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАБРАНА НА АБОРТИТЕ В РУСИЯАктивисти от движението «За жизнь!» («За живот!») съвместно с движението «Православные добровольцы» («Православни доброволци») в Русия събирали подписи в храма, посветен на св. Архистратиг Михаил в село Белоусово, Троицки окръг. В същия ден Патриарх Кирил освещавал храма.

Патриархът приближил палатката и се подписал. Той благословил активистите с думите: «Радвам се! Вие сте моят тил и моят фронт. Вие сте моята подкрепа и стимул! Благодаря!».

Евгений Чесноков, координатор на проекта за събиране на подписите на движението «За живот!», коментирал: «Досега са се подписали стотици хиляди хора, след подписа на Патриарха ще се подпишат милиони».

Патриархът неведнъж се е изказвал и вече много години убеждавал представителите на властта, че абортът е грях на детоубийството.

Активистите на движението «За живот!» са събрали повече от 300 000 подписи. Около 200 000 подписи се обработват в регионите. Целта е да се промени общественото мнение, а когато се съберат един милион подписи, те ще бъда изпратени в президентската администрация.

Движението „За живот!“ провежда научно-просветна работа, оказва помощ на жени в кризисни ситуации из цяла Русия. За половин година доброволците са убедили повече от 4100 жени да не правят аборт.

+++

Сръбското православно движение  "1389" на свой ред подкрепи Патриарх Кирил за "възможността и надеждата за позитивно бъдеще. Църквата не може да подкрепя антропоцентричната система от нравствени ценности, където Бог отсъства или където човекът се поставя над Бога, това противоречи на каноните, богословието, вярата и смисъла на религията. В бъдеще Църквата, дай Боже, няма да мълчи, защото без помощта на Църквата корабът на руската държава и общество ще потъне в опасни води, сред страшни скали с черно небе без звезди, сочещи пътя…

Много се радваме, че в Русия, след отминалите избори в Държавната Дума, е подкрепена от такова високо място отдавна необходимата инициатива за забрана на абортите. Изразяваме искрената си надежда, че избранниците ще оправдаят оказаното им доверие и ще приемат закон, защитаващ правото на своите граждани на раждане, на неосакатено здраве за жените, на спокойно бъдеще за великата страна” – се казва в съобщението.

+++

"Всемирното православие" на свой ред подкрепя инициативата на Негово Светейшество Патриарха на цяла Русия Кирил и на членовете на движението „За живот!” за забрана на аборта и също изразява своята готовност да работи в посока просвещаване на православните християни, че абортът е най-тежък грях, и за неговото бъдещо законово ограничаване.