mniggi-708 Всемирното Православие - ЛЕКАРИ ОТ ГРЪЦКИЯ ОСТРОВ САМОС СЕ ОТКАЗВАТ ДА ПРАВЯТ АБОРТИАнестезиолозите в болницата на гръцкия остров Самос колективно са се отказали да предоставят услугата наркоза на бременни жени за процедурата аборт, от „съображения по съвест“, както са посочили.

В писмено заявление, предадено на ръководството на болницата, сътрудниците предупреждават, че ще се въздържат от изписване на обезболяващи лекарства на бременни жени, които биха искали да направят аборт, без да има някакви сериозни рискове за живота им.

В действията си медиците от посочената болница са решили да се опрат на член 31 от Закон 3418/2005 (от Кодекса по лекарска етика), който предвижда, че „лекар може да се позове на нормите и принципите на етичната съвест и да се откаже от предоставянето на услуги или от вземането на участие в процедури по изкуствено прекъсване на бременността, с изключение на случаите с неизбежен риск за живота на бременната жена или нанасяне на непоправима вреда върху здравето ѝ“.

Според съобщението, ръководството на болницата няма право да задължи лекарите да вземат участие в процедурата.

Решението на анестезиолозите от Самос предизвика възмущението на гръцката либерална преса и протестите на феминистки организации.

В същото време решението на лекарите да не участват в правенето на аборти беше подкрепено от Самоския митрополит Евсевий и Пирейския митрополит Серафим.

Според статистиката, цитирана от митрополит Серафим, в Гърция всяка година се извършват 300 000 аборти, от които повече от 100 000 на момичета под 18 години. При това годишно се раждат всичко на всичко 90 000 души, а умират 120 000.

Владика Серафим нарече „наивен“ опита на властите да решат демографската криза чрез привличането на емигранти в страната преобладаващата си част мюсюлмани): получавайки граждански права, те ще се стремят да отхвърлят културата и традиционните основи на гръцкото общество“.

 

Източници:

Rua.gr

Iefimerida.gr

Protothema.gr

Romfea.gr