Спасението на душата

 

210px-Elder_Paisios_of_Mount_Athos Спасение на душата

Старецът Паисий Светогорец (1924-1994 г.)

С греха си даваме права на изкусителя над нас

Днес в света има много бесовщина. Дяволът вършее, защото днешните хора са му дали много права над себе си и съответно търпят страшни демонски въздействия. Един човек много вярно казваше: “В древност дяволът се занимаваше с хората. Сега не се занимава! Поставил ги е на пътя си и им казва: “На добър час!”, и хората вървят!”.

item_2190 Спасение на душатаКакво трябва да правим, ни питат, за да не отпаднем от Изкупителя и да не предизвикаме Божия гняв? „Затова – отговаря на този въпрос свети апостол Павел – трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем“ (Евр.2:1). Това означава, че трябва да прекараме живота си с особено внимание към Новия Завет (договор-б.пр.), в който Бог благоволи да встъпи с нас, съединявайки ни със Себе Си чрез светите тайнства, изявявайки ни Своята пресвята и съвършена воля в Евангелието, увенчавайки верните синове на Новия Завет с явния и осезаем дар на Светия Дух.

images?q=tbn:ANd9GcR-tV0t5ejQ-XZZdh3CByyQ8cR4Toyb8pF69A&usqp=CAU Спасение на душатаПри мен идват много хора, хиляди. Изповядват се, беседваме на духовни теми. Има случаи, когато хората нищо не могат да направят – за съжаление, те живеят по такъв начин, в такива условия и с такава нагласа, че тях ги чака неминуема гибел.

Но, за съжаление или за щастие, ние не можем да им кажем това, защото Христос не ни го позволява.

Нашият разум ни казва, че тях ги чака гибел.

Но вярата казва, че за Бога всичко е възможно.

images?q=tbn:ANd9GcSOvNsyOFdZhMVOltyaLAmEo-LPa49XRgg94Q&usqp=CAU Спасение на душата„Скръбта, която ви мъчи, е вашият кръст, който ви е дал нашият Господ Иисус Христос, за да може да Му станете подражатели и да не бъдете чужди на Неговата любов. Защото този, който искрено Го обича, върви подире Му не само на планината Тавор, където се разкрила славата на Неговото Божество, но го следва и на Голгота, при разпятието.

Tainstvennii_Obraz_Cerkvi Спасение на душатаПътници, ето го кораба! Когато придошъл потопът, Ной се спасявал в сигурен кораб. Потопът на безумието и греха бушува непрестанно. Затова Човеколюбецът Бог е създал кораб на спасението. Питайте за Неговия кораб и бързо влизайте!             

Да не ви измамят многото шарени лодки, украсени и накипрени отвън.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре