КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ВЛОЖЕНИТЕ В ПОТИРА ЧАСТИЦИ, ИЗРЯЗАНИ ОТ ПРОСФОРИТЕ

 

149858.b Всемирното Православие - ЧАСТ ПЕТА: КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ВЛОЖЕНИТЕ В ПОТИРА ЧАСТИЦИ, ИЗРЯЗАНИ ОТ ПРОСФОРИТЕ. КАК СЕ ПЕЧЕ ПРОСФОРАСлед като приключи причастяването на миряните, дяконът влага в Потира тези частици, които са били отделени за Пресвета Богородица, за светиите, за живите и мъртвите. Частиците, извадени "За здраве и упокоение", се влагат в Потира и по такъв начин влизат в допир с Тялото и Кръвта на Христа Спасителя. В това всъщност се състои силата и действеността на извадените частици от просфорите. Тук имаме не само молитва за един или друг жив или починал, а очистване на греховете чрез същата тази безкръвна Жертва.

 

Тук всяка частица, пропита с Кръвта на Спасителя, се превръща вече, така да се каже, в ходатай пред Него за този, за чието име тя е извадена. Ето защо изваждането на частици от просфората за живи или починали по време на Литургията в Православната църква винаги се е смятало за най-спасително и плодотворно действие.

 

КАК СЕ ПЕЧЕ ПРОСФОРА

image257414890 Всемирното Православие - ЧАСТ ПЕТА: КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ВЛОЖЕНИТЕ В ПОТИРА ЧАСТИЦИ, ИЗРЯЗАНИ ОТ ПРОСФОРИТЕ. КАК СЕ ПЕЧЕ ПРОСФОРАПросфорите се приготвят от най-доброто пшенично брашно, замесено с чиста вода, с добавяне на сол, закваска от мая и светена вода, и се пекат с четене на Иисусовата молитва от мъже или жени с благочестив живот.

Просфорите в Руската (а и в Българската – б.пр.) православна църква, по примера на първите християни, се пекат от квасно тесто. "Квасният хляб е такъв хляб, който е сякаш одушевен от кваса и напълно съвършен… Той показва, че Словото Божие, изцяло заради нас, е възприело нашата плът; въплътило се е, без да изменя естеството Си, и със словесна и умна душа е възприело човечеството; бидейки съвършен Бог и съвършен Човек, за да въздигне и мене … В квасния хляб има три вещества, защото нашата душа се състои от три части, както и в чест на Св. Троица. Брашното с кваса означава душата, водата - кръщението, а солта символизира ума и учението на Словото, Което е казало на учениците: "Вие сте солта на земята" (св. Симеон Солунски).

Брашно, вода и сол, съединени с огън, символизират, че Бог целият се е съединил с нас и ни дава Своята помощ и съдействие, а особено това, че Той изцяло се е съединил с нашето естество.

Не трябва да се употребяват престояли или започнали да плесенясват просфори. За Агнеца е по-удобно да се вземе малко по-твърда (изпечена от вечерта) просфора, отколкото току-що изпечена, тъй като от първата е по-лесно да се изреже светият Агнец и след освещаването му е по-удобно да бъде раздробен на частици за причастяване на миряните.

Старинен начин на печене:

Взима се 1200 г брашно от най-добро качество (пшеничен грис). На дъното на съда, в който ще бъде замесено тестото, се налива малко светена вода, изсипва се 400 г брашно, залива се с вряла вода (за да бъде просфората сладка и устойчива на плесенясване) и се разбърква. След охлаждане в същия съд се добавя сол, разтворена в светена вода, и се слага маята (25 г). Старателно се разбърква и след като тестото се вдигне (след 30 минути), се добавя останалото брашно (800 г) и отново се меси. След още 30 минути тестото се слага върху масата и се разточва на желаната дебелина, двете части на просфората се отрязват с кръгли формички или чаша (за долната част формата е по-голяма), дооформят се с ръце, покриват се с влажна кърпа и се оставят 30 минути. Върху по-малката, горна част се слага печатът. Съединителните повърхности на двете части на просфората се намокрят с топла вода, горната част се слага върху долната, двете части се продупчват с игла, за да се предотврати образуването на кухини. След това просфорите се слагат в тава и се пекат, докато станат готови (малките – 15 минути, тези за служба – 20 минути). Готовите просфори се изваждат върху масата, покриват се със суха кърпа, след това с мокра, отново със суха и отгоре с чисто, специално приготвено за тази цел одеяло. Просфорите "почиват" 1 час. Когато станат меки и изстинат, се прибират в кошница или на друго място, където не се държи нищо друго освен просфори.