69365.p Всемирното Православие - 120 КОПТСКИ СЕМЕЙСТВА В ЕГИПЕТ СА БИЛИ ПРИНУДЕНИ ДА НАПУСНАТ ДОМОВЕТЕ СИ

 

 

 

 

 

 

Силите за сигурност разположени в Дахшур след стълкновението. Фото Al-Masry Al-Youm

Междурелигиозният конфликт между мюсюлмани и християни, който избухна миналата седмица в селището Дахшур, принуди на 1 август повече от 120 християнски семейства да напуснат домовете си, след като стана известно, че мюсюлманинът, получил в резултат на инцидента изгаряне 3-а степен, е починал в Каирската болница. Още докато бил жив, брат му и баща му заявили пред медиите, че ако той умре, „цялото село ще отмъсти за смъртта му”.

 

Когато пострадалият починал, коптите били заплашени, че след погребението на мюсюлманина домовете им и църквата „Св. Георги” ще бъдат изгорени, а свещеникът и всички християни ще бъдат убити, съобщава AINA.

Ето как се развил конфликтът. В коптска пералня на самообслужване повредили ризата на мюсюлмански клиент. „Страните се договориха да се срещнат след като мюсюлманинът разговее (при мюсюлманите сега е месецът Рамадан и те не ядат и не пият до залез слънце), и да разрешат конфликта, - каза свещеникът от църквата „Св. Георги” пред "Ближневосточным новостям", - но обиденият мюсюлманин се върнал в пералнята по-рано от уговореното време.”. Около 2000 мюсюлмани, а може би и повече се събрали близо до пералнята, чийто собственик побързал да я заключи, както и дома си. Конфликтът се разгорял, в ход били пуснати бутилки с „коктейли Молотов”, пише AINA, огнестрелно оръжие и ножове. Свещеникът пояснил, че собственикът на пералнята и неговото семейство се отбранявали, когато хвърлена от някой от тях бутилка със запалителна смес уцелила минувач.

Това разярило селото. Мюсюлманите запалили пералнята и дома на собственика й и на брат му, а когато дошли пожарните, не ги пропуснали до мястото на произшествието. Тълпата ранила собственика на пералнята, баща му, братовчед му и още един коптски християнин. Отец Текла разказва, че около 500 „умерени” мюсюлмани възпрепятствали тълпата салафити да щурмува църквата и ги удържали до момента, когато дошли силите за сигурност.

Съдебните власти издали предписание да бъдат арестувани петима мюсюлмани, докато в същото време собственикът на пералнята и роднините му били задържани по обвинение в покушение с цел убийство и притежаване на взривни вещества. На 1 август съдът постановил да бъдат оставени под стража и да бъде променено повдигнатото им обвинение вече в убийство. Но както и преди, нито един от участващите в размириците мюсюлмани не е бил арестуван.

Още един инцидент станал в навечерието в Шубра-Ел-Хайма, провинция Калюба, където на 26 юли сутринта доктор Мехер Гхали помолил от прозореца на дома си салафитите, собственици на магазина в същото здание, вечерта на следващия ден да не стрелят във въздуха (мюсюлманите в Близкия Изток имат навика в дните на Рамадан, след вечерната молитва да стрелят от емоционален изблик във въздуха). Той обяснил молбата си с това, че в дома му има болни и деца, които много се плашат от стрелбата. „В отговор те стреляли в него. Окото му е увредено толкова силно, че няма надежда някога да може да вижда с него”, - казал брат му Файез. Мюсюлманите искали да изкъртят входната врата и да нахълтат в апартамента, но не успели, обясни той. „Полицията състави протокол, но не направи нищо, за да арестува виновните”. Доктор Гхали е хоспитализиран във френската болница в Кайро.

„Откакто Мурси стана президент на Египет, коптите редовно са притеснявани”, - каза д-р Габриел Нагиб, ръководител на египетския съюз на Организацията за правата на човека. По думите му, за десетте дни от Рамадана са станали дванадесет инцидента с копти, в това число са арестувани шест жители на селището Дахшур, докато от размирниците няма нито един задържан.

„Стана модерно коптите да бъдат изселвани от селата. Дори най-незначителни сблръсъци между мюсюлмани и копти се използват от ислямистите – те разпалват междурелигиозни конфликти, настояват коптите да бъдат арестувани, палят домове, за да принудят коптите да се махнат”, - уверен е Габриел.

Кайро, 2 август 2012 г.

Превод А.Кузминская/Православие.Ru