Православен Календар

IMG_3699 Всемирното Православие - Православен КалендарПразникът на Богородичната икона „Златна ябълка“ се чества през петата събота от Великия пост, наречена Акатистна. Особено тържествено празникът се отбелязва в храм „Св. Богородица – Успение” в близкия до Асеновград квартал Горни Воден, където се намира едноименната чудотворна икона.

jxz7WZdQnE788AxG1haZh3kpWMVF8zYG4E36QkPNzP-b5qPIbwtr6dPhMPZ-RM6RR_xsUubK6h26A42s9cTq-9MC5ajVdPJMV24oI2yOozGWV3bHBfpplPNBKCoJ85QS7g Всемирното Православие - Православен КалендарСвети Василий, епископ Парийски, живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие.

Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците.

sv_atipa Всемирното Православие - Православен Календар   Ученик на свети Иоан Богослов, хвърлен от идолослужителите в разпален меден вол по време на император Дометиан през 82 г. Имал дар да лекува от зъбобол.

    Заради молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас.

   Свети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни, помилуй нас (3 пъти)

thumb_274x196_229 Всемирното Православие - Православен Календар

Свети Методий бил роден брат на равноапостолния Кирил. В ранната си младост той бил военен и в продължение на десет години управлявал една славянска област. Когато почувствал Божието призвание, се отказал от високия си пост и постъпил в манастир, намиращ се на планината Олимп в Мала Азия. След време при него дошъл и Константин.

28197.p Всемирното Православие - Православен Календар

Начало

В дните, в които живеем, любезна душо, тъмен огън обгръща земята и се стреми да я погълне, да прелъсти ако е възможно и избраните (Мат.24:24).

И заприличахме на хората от преди потопа, и се уподобихме на Содом и Гомор.

Но да не бъде това с нас, бедна душо, да не бъде, но както Ной и Лот да избегнем тази зла участ, за да наследим спасение.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре