Във връзка с някои некоректни изказвания в общественото пространство относно извършено богослужение от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум на територията на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия Канцеларията на Св. Синод пояснява:

Според Устава на БПЦ-БП, чл. 85., (1) Светият Синод съставя измежду лица с епископски чин листата на кандидатите за митрополитския избор.

 

(2) Наместникът на овдовялата или овакантена епархия с Епархийския съвет изпраща с окръжно писмо до всички епархийски избиратели препис от листата и ги приканва да бъдат в седалищния град на епархията в третата света неделя от издаването на окръжното за избиране на митрополит. (3) Наместникът уведомява кандидатите, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите й до деня на избора.

Тъй като към настоящия момент все още не е стартирала процедурата за избор на нов Варненски и Великопреславски митрополит, то на 5 октомври 2013 г. Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум в качеството си на ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА СВ. СИНОД е отслужил заупокойната св. Литургия и панихида по повод три месеца от кончината на новопреставления митрополит Кирил с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и със съгласието на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий - наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол.

9 октомври 2013 г.